Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionråd Martin Nedergaard-Hansen (BA) är försiktig trots Bevara akutsjukhusens avgörande roll i kampen om regionstyret. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Bevara akutsjukhusen kan avgöra kampen om regionstyret

Publicerad

Bevara akutsjukhusen gjorde ett bra val och kan spela en avgörande roll för hur det kommande regionstyret kommer att se ut. Men själva är de mer försiktiga.

I klippet hör du hur Bevara akutsjukhusen ser på sin betydelse för att forma ett regionstyre i Jönköpings län.

– Det är ju roligt att vi är aktuella i de här olika alternativen. Men det skulle också kunna skapas majoriteter där vi inte ingår, säger Martin Nedergaard-Hansen (BA), regionråd.

Val 2022 Jönköpings län

Bevara akutsjukhusen tog sig överraskande in i regionfullmäktige vid valet 2018 då de fick 8,9 procent av rösterna. De fick också en plats i den blocköverskridande koalitionen och har varit med och styrt regionen den senaste mandatperioden tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Två huvudalternativ

I höstens val ökade Bevara akutsjukhusen något och fick 9,3 procent av rösterna vilket gav ytterligare ett mandat.

Om de hittar en samverkan med de forna allianspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna så kan de vara med och skapa ett styre med borgerlig prägel eftersom partierna sammanlagt skulle få 41 av 81 mandat. Om de väljer att arbeta för ett fortsatt blocköverskridande styre så kan de bidra till en klar majoritet åt andra hållet.

Här ser du valresultatet i Region Jönköpings län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet