Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mikael Andersson, vd Njudungs bil i Vetlanda. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bilhandlare i Vetlanda har klarat coronakrisen bra

Publicerad

Nybilförsäljningen har gått ned rejält i coronakrisens spår. Njudungs bil i Vetlanda har tappat något i försäljning under våren, men nu har det vänt uppåt.
– Vi ser en ökning i juni, säger Mikael Andersson, vd för Njudungs bil.

Hör bilhandlaren Mikael Andersson berätta om hur coronakrisen påverkat honom i klippet ovan.

Antalet nyregistrerade personbilar fortsatte att sjunka i Sverige under juni månad. Nedgången var 22,3 procent för personbilar och för lätta lastbilar hela 50,6 procent jämfört med samma månad i fjol. Branschorganisationen Bilsweden har skruvat ner prognosen för antalet nyregistrerade bilar rejält. Under 2020 spår organisationen att det kommer att registreras cirka 270 000 personbilar i landet, vilket är 50-60 000 färre en prognosen innan coronapandemin slog till.

Anställt fler under krisen

Men Njudungs bil i Vetlanda, som säljer Suzuki, Opel och Peugeot, har klarat krisen utan uppsägningar och korttidspermitteringar.

– Vi har till och med behövt anställa folk på verkstaden, samt en kundmottagare, säger Mikael Andersson.

Orsaken till det är att verkstaden fått mer att göra på grund av att firman har börjat sälja ett nytt bilmärke igen. Men det finns fler förklaringar.

– Jag tror också att det beror på att när folk inte reser utomlands i sommar i samma utsträckning så vill man ha bilen servad inför bilsemestern.

Bygger ut sin anläggning

Njudungs bil startades 1960 av Mikael Anderssons far och under hösten tar firman ett nytt kliv in i framtiden. Då påbörjas en utbyggnad av anläggningen, både verkstad och bilhall ska bli större och mer ändamålsenliga.

– Jag ser ljust på framtiden, säger vd:n Mikael Andersson.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer