Bilresandet ökar i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Trots kommunens ambition att minska bilresandet är Jönköping en av de städer i Sverige där bilen används mest.

Merparten av resorna är kortare än 5 km. I Jönköping görs ungefär lika många resor som invånare i andra svenska kommuner men skillnaden är att Jönköpingsborna betydligt oftare väljer bilen som färdmedel.

Under vardagar använder 68 procent bilen här. Det är en ökning sedan tidigare undersökningar och kan jämföras med riksgenomsnittet på 59 procent.

Trafik i Jönköping

– Jag använder bilen vart jag än ska åka, säger Evert Alfonsson.

– Vi har en topografi och vi har våra sjöar så även om det fågelvägen är ganska nära så tar man bilen, säger Henrik Zetterholm på stadsbyggnadskontoret i Jönköping

Även antalet bilar per familj är något fler i Jönköping än i andra städer. I exempelvis Helsingborg går 0,65 bilar per familj jämfört med 0,74 i Jönköping. 

Trots att kommunen växer med 1000 invånare varje år, är kommunens mål att biltrafiken ändå inte ska öka.

– Vi måste vända trenden. Nu när vi satsar på cykel- och kollektivtrafik är det i stadsplaneringen inte bilen vi tar hänsyn till, säger Henrik Zetterholm.

Andra kommuner har alltså lyckats bättre med att få invånarna att välja bort bilen än vad Jönköping gjort, trots höga ambitioner.

En förklaring till att kommuninvånarna hellre väljer bilen kan vara att det anses fult att åka buss.

– Man ser i undersökningar att i de städer som har spårvagn och tunnelbana är det mer attraktivt att åka kommunalt, säger Henrik Zetterholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trafik i Jönköping

Mer i ämnet