Biskop Anders Arborelius om att hundratals människor samlades för att fira mässa i Jönköping Foto: SVT

Biskopen: ”Beklagligt att samla hundratals i kyrkan”

Uppdaterad
Publicerad

Biskop Anders Arborelius reagerar kraftigt på rapporteringen om att hundratals människor samlas i Katolska kyrkan i Jönköping.

– Det är beklagligt att de bryter mot både statliga och kyrkliga direktiv, säger han i en intervju.

Anders Arborelius skickade redan i mitten av februari ett brev till de 44 katolska församlingarna i landet. I det skriver han bland annat att han fått höra att långt fler än åtta personer samlats och firat mässa i vissa församlingar.

”Vi katoliker har drabbats hårt av förbudet men detta är det som gäller enligt svensk ordningslag och som trossamfund måste vi följa lagen.”

”Väldigt mycket folk”

Anders Arborelius är biskop i Stockholms katolska stift, som täcker hela landet. Han är tillika kardinal.  Under måndagseftermiddagen tittade han på reportaget från kyrkan.

– Jag såg att det var väldigt mycket folk.

Enligt kyrkoherde Pater Joseph Maria Nilsson ska 300-400 personer besökt kyrkan under tre mässor på söndagsförmiddagen.

– Jag förstår att folk börjar tröttna och det har vi fört fram till regering och Folkhälsomyndigheten och vi hoppas på nya regler för kyrkorna, säger Anders Arborelius.

Se klippet ovan för att höra biskopen kommentera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.