Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ingalill Blixt berätta om varför hon vill vara med i projektet i klippet ovan. Foto: SVT / Frida Lindhe

Ingalill, 75, i Eksjö ska bli dokumentärfilmare: ”Älskar historia”

Publicerad

Björn Källberg, 73 år, och Ingalill Blixt, 76 år, kommer snart kunna titulera sig som dokumentärfilmare. De ska nämligen, tillsammans med en grupp andra seniorer, skapa en film om hur yrkeslivet i Eksjö kommun kunde se ut förr.

– Jag har aldrig gjort något sådant här innan men det ska bli spännande, säger Ingalill Blixt.

Det är Studieförbundet Vuxenskolan som står bakom idén med filmen och det är projektledaren Anna Stravréus som ska se till att projektet genomförs i hela länet.

– Tanken är att det i varje kommun ska bli en grupp seniorer som tar fram ett tema för bygden, intervjuunderlag och personer med en intressant historia att intervjua, säger hon.

Filmen spelar seniorerna sedan in med sina mobiltelefoner och ett produktionsbolag klipper den så den blir cirka 45 minuter lång.

Varför är det här viktigt?

– Det handlar delvis om att motverka ensamhet bland äldre men jag har också en vision om att man ska kunna lära ungdomar om hur det var förr, säger Anna Stravréus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.