Fritidsgården som ligger inne på Ing2 i Eksjö kommer inte längre hyras ut, säger Johanna Holst, pressekreterare på Fortifikationsverket. Foto: SVT Arkiv/Fortifikationsverket

Blankt nej till fortsatt uthyrning

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett beslut som nyligen tagits av Fortifikationsverket som är bakgrunden till att Teatertolvan och andra föreningar inte lägre får hyra lokalen på Ing2. – Vi ska bara ha lokaler för försvarssektorn, säger pressekreterare Johanna Holst.

Enligt Johanna Holst har Fortifikationsverket i uppgift att tillhandahålla lokaler för försvaret. Eksjö har under en lång tid varit ett undantag. Men nu är det slut med det.

– Vi vill att det ska vara lika i hela landet, därför kommer vi sluta med de här uthyrningarna i Eksjö, säger pressekreterare Johanna Holst på Fortifikationsverket.

Det handlar alltså om Fritidsgården på Ing2 som under decennier hyrts av olika föreningar i Eksjö och som bland annat används för stora föreställningar som de musikaler som Teatertolvan satt upp. Till hösten planeras en ny musikaluppsättning och beskedet att föreningen inte får vara i lokalen kom oväntat för föreningen.

– Generellt är det mer att göra inom försvaret nu och det kräver ett fokus på vår kärnverksamhet, säger Johanna Holst.

Betyder det här att Teatertolvan inte kan få hyra i höst för sin musikal?

– Ja, vi kan inte säga ja till deras förfrågan eller till någon av de andra föreningarna. Beslutet som är taget innebär att vi ska ha lokalen för försvarssektorns räkning, säger Johanna Holst.

Vad tänker ni om att så många barn och ungdomar i Eksjö berörs av det här?

– Det beklagar vi. Det är tråkigt att vi inte kan erbjuda den här möjligheten. Vi får hoppas att det kan komma något annat alternativ, men vi kan inte längre hyra ut den här lokalen.

Teatertolvan säger att ni anser att ansvarsfrågan är oklar, är den det?

– Den kanske inte är oklar, men det är något som är tids- och resurskrävande för oss och vi måste fokusera på vårt uppdrag som är att bidra till Sveriges försvarsförmåga.

Vad kommer lokalen användas till nu?

– Exakt vad kan jag inte svara på men den ska finnas för de behov som försvaret har eller kommer att ha, säger Johanna Holst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.