Blinkande skyltar kan öka trafiksäkerheten

Publicerad

Blinkande här-gårman-skyltar har ökat trafiksäkerheten. Det här menar Jönköpings kommun efter att ha provat den här typen av blinkande ljus vid övergångsställen på ett antal platser i kommunen.

– Vi känner oss nöjda och vi tycker att de fyller en viktig funktion. Och vi tycker att de fungerar på det sättet som det var tänkt ,säger Henrik Zetterholm på Jönköpings kommun.

Uppskattat av kommuninvånarna

Vi står vid korsningen Drottninggatan Barnarpsgatan i Jönköping. Övergångstället som korsar den lunchtrafikerade Barnarpsgatan har de speciella skyltarna som vi pratar om. Det är en vanlig här-gårman-skylt med blinkande orange ljus som ska göra fordonsförare extra uppmärksammade på att någon är på väg över vägen. Många passerar övergångstället och de som SVT Nyheter pratar med är positiva till kommunens lösning.

– Över lag är jag positiv till att det blinkar på övergångsställena men det kan ju ge en falsk bild av tryggheten också, säger Anders Wadell.

– Jag tycker att det är bra, framför allt som bilist. Speciellt nattetid för då kan det vara svårt att se eftersom ingen använder reflexer, säger Erica Petersson.

Bättre trafiksäkerhet

Första gången som Jönköpings kommun testade de här systemet var 2010 men än har det inte gjorts någon ordentlig utvärdering av effekten. Men alla indikationer visar att exempelvis hastigheten sjunker säger Henrik Zetterholm. Men trotts att de gett den önskade effekten planeras det inte att sättas upp fler av de blinkande skyltarna.

– Vi är ju väldigt restriktiva var vi sätter upp dem. Vi har dem på sex platser idag och det är framför allt där det finns skymd sikt och där det finns dubbla körfält, säger Henrik Zetterholm på Jönköpings kommun.

Kommunens mål med de här speciella skyltarna ska vara att öka uppmärksamheten och sänka hastigheten och Eric Bertsson som är på väg förbi övergångstället tror att skyltarna fyller sitt syfte.

– Ja det tror jag. Jag känner att när jag går över där så visar något mer att jag är där. Jag tycker att den fyller sin uppgift ja, säger han.

Lagligt

Rent juridiskt klassas övergångsställen som obevakade även om det finns lysande signaler. Det finns ganska mycket utrymme för tolkning av hur en kommun får använda sånt här blinkande orange ljus. Men det är inte alltid som signalerna fungerar som de ska. De kan blinkar när ingen finns i närheten och så händer det att de inte blinkar alls. Det är en av svagheterna med systemet.

– Jo, det är ju en risk med dem. Men det problemet var större i början. Nu de senaste åren har det fungerat bättre, säger Henrik Zetterholm

De kan ju inge en falsk trygghet om systemet inte fungerar som det ska. Vad tänker du om det?

– Så kan det ju vara. Men med allt i trafiken så måste du vara uppmärksam. Allt kan ju sluta fungera, rödljusen kanske inte fungerar då måste du ju vara uppmärksam i alla fall. Så man har ett eget ansvar tycker jag, säger Erica Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.