Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Blivande landshövdingen gästade nya arbetsplatsen

Publicerad

I januari tillträder den tidigare förbundsordföranden i LRF, Helena Jonsson, uppdraget som landshövding i Jönköpings län. På fredagen gjorde hon sitt första besök på nya arbetsplatsen.
– Jag känner mig hedrad, glad och stolt över att ha fått frågan.

Under sex år var Helena Jonsson, som tillsammans med sin man driver ett lantbruk utanför Tranås, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund. I maj i år avslutade hon det uppdraget och i intervjuer då sa hon att hon hoppades få mer tid hemma på gården.

Hoppar av politiken

Men i förra veckan utsågs hon av regeringen till ny landshövding i Jönköping efter Håkan Sörman, som valde att lämna posten i förtid. Hon tror att hon kan ha nytta av de kontakter och den erfarenhet hon skaffat sig genom åren på sin nya post.

– Jag önskar att länsstyrelsen ska vara en garant för korrekt myndighetsutövning och bibehålla och stärka tilliten till myndigheter och samhället vilket är så otroligt viktigt i dagens utveckling.

För ett par veckor sedan nominerades hon som Centerns andranamn i länet inför riksdagsvalet nästa år. Men nu tvingas hon hoppa av politiken.

– Det går ju inte att kombinera ett politiskt uppdrag med att vara landshövding, så det kliver jag helt av, säger Helena Jonsson.

Foto: SVT

Gården fasta punkten

Tillsammans med sin man driver hon också en gård utanför Tranås med drygt ett hundratal djur. Något som hon tror att hon kommer att kunna kombinera på ett bra sätt.

– Det är så roligt att bli landshövding i sitt eget län, vilket betyder att jag redan bor i länet. Jag kommer ju inte helt att flytta hemifrån från gården utan det kommer fortfarande att vara min fasta punkt även om jag kommer att tillbringa veckorna i Jönköping, säger Helena Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer