Foto: SVT

Bly och kvicksilver i marken i Smedbyparken

Publicerad

En gammal deponi vid Vapenvallen i Huskvarna har gjort att marken i Smedbyparken delvis är förorenad. Nu fortsätter kommunens undersökning av området.

Marken har visat sig innehålla vissa föroreningar av främst bly och polyaromiska kolväten, men även en del kvicksilver. Enligt Jönköpings kommun bedöms dock halterna inte utgöra någon direkt fara för människor.

– De uppmätta halterna ligger över Naturvårdsverkets generella riktvärden men bedöms inte vara särskilt höga, säger Fredrik Svärd, miljöingenjör i ett pressmeddelande.

Utveckling pausas

Trots att det inte ska vara någon fara att vistas i parken kommer kommunen ändå fortsätta med markundersökningar för att få en bättre bild av situationen. Vissa delar av området kan komma behöva saneras.

Ytterligare prover ska tas den 18-19 maj och då kommer Smedbyparken att vara stängd. Det projekt som pågår med att utveckla området pausas tills kompletteringen har gjorts.

– Innan midsommar ska en rapport vara färdig som kommer att ge en mer tydlig bild av föroreningssituationen och hur vi kan hantera det, säger Fredrik Svärd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer