Jönköpings aiports vd Rony Forsberg. Foto: Linda Mathillas/SVT

Bolag slutar flyga från Jönköping – för få passagerare

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget BRA slutar att flyga mellan Jönköping och Stockholm. Det innebär att det efter midsommar inte kommer att finnas någon reguljär passagerartrafik till och från Jönköping, om man inte lyckas hitta något annat bolag.

– För oss är det jätteviktigt att ha en linje till Stockholm, säger Rony Forsberg vd på Jönköping Airport.

På grund av för få passagerare och dålig lönsamhet har flygbolaget BRA beslutat att lägga ned flyglinjen Jönköping-Stockholm.

– Jag fick beskedet nu under förmiddagen och det är naturligtvis mycket bekymmersamt. Vi trodde aldrig att vi skulle bli drabbade på detta sättet, säger Rony Forsberg till SVT.

BRA började flyga mellan Jönköping och Bromma i maj förra året sedan Nextjet hade gått i konkurs. Även Flygbolaget Leap flög till Stockholm Arlanda från Jönköping under förra hösten, men linjen lades ner i januari.

Fara för reguljär passagerartrafik

Om man inte lyckas hitta en annan aktör så kan det bli så att all reguljär flygtrafik till och från Jönköping upphör efter midsommar.

– Vi kommer naturligtvis att omedelbart försöka ta kontakt med nya operatörer, men BRA var den största och det finns inte en uppsjö av flygbolag som flyger inrikes, säger Forsberg och fortsätter.

– Vi ligger ju i förhandlingar om att få till en linje till Köpenhamn och Frankfurt, men där är inget klart och dagens besked var verkligen inte vad vi behövde.

Klimatångesten har satt spår

Inrikesflyget har det senaste året kraftigt minskat, något Forsberg tror till stor del beror på klimatfrågan.

– Flygskam och klimatångest har verkligen gett konsekvenser för framförallt inrikesflyget och jag tror inte att trenden kommer att vända förrän flygbranschen tar det på allvar. Det är otroligt viktigt att man tittar på alternativa miljövanliga bränslen eller el.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.