Mannen döms för flera fall av våldtäkt mot barn till 5 år och 6 månaders fängelse. Foto: Adam Ihse/TT

Bonuspappan våldtog 13-åring – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En medelålders man från Höglandet döms till 5 år och 6 månaders fängelse efter att vid flertalet tillfällen förgripit sig på en 13-årig flicka.

Den nu dömde mannen var vän med 13-åringens mamma, och flickan kallade honom för sin extrapappa. Men förra sommaren då flickan spenderade mycket tid hemma hos mannen blev hon vid flera tillfällen våldtagen av honom. Under våren i år berättade flickan vad hon utsatts för och mannen kunde ställas inför rätta.

Nu döms han i Jönköpings tingsrätt för åtta fall av våldtäkt mot barn. Utöver fängelsestraffet ska han betala 440 000 kronor i skadestånd till flickan.

Säger att han mådde psykiskt dåligt

Mannen har erkänt och har i polisförhör sagt att han mådde psykiskt dåligt vid tiden för övergreppen. Men tingsrätten anser inte att mannens dåliga psykiska mående haft någon påverkan på hans möjligheter att kontrollera sitt beteende.

För barn som blivit utsatta för ett brott kan domstolsprocessen vara svår och skrämmande. I klippet nedan berättar Ola Depui på Jönköpings tingsrätt om hur de anpassar för barnens bästa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ola Depui på Jönköpings tingsrätt hur det går till i rätten när ett barn är brottsoffer. Foto: Emma Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.