De bostäder som är till salu är eftertraktade. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Bostadsbristen fortsätter i hela länet

Det råder fortsatt bostadsbrist i samtliga kommuner i Jönköpings län och enligt Länsstyrelsens årliga analys av bostadsmarknaden, är ingen snar vändning att vänta. Enda ljusglimten finns på landsbygden.

I slutet av 2016 var folkmängden i Jönköpings län 352.735 personer och det är en rekordhög siffra. Och med ökad befolkning behövs också fler bostäder vilket inte länets kommuner kan svara upp till.

Flera orsaker

Länsstyrelsen gör varje år en bostadsanalys och den senaste visar att bostadsbristen håller i sig och ser ut att fortsätta göra det. Endast på landsbygden går det att se en ljusning.

Men befolkningsökningen är inte den enda orsaken till bostadsbristen. Boendemönstren har också förändrats. Generella trender är till exempel urbanisering, ökade efterfrågan på lägenheter och långa köer till allmännyttan.

LÄS MER: Studenterna gör att bostadspriserna ökar kraftigt i Jönköping

Länsstyrelsen uppmanar kommunerna att formulera kraftfulla åtgärder för att luckorna i bostadsförsörjningen ska fyllas idag och på sikt. Och fokus bör ligga på de mest utsatta invånarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer