Foto: TT

Priserna på bostadsrätter sjunker

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit lite billigare att köpa en bostadsrätt medan villapriserna har ökat i Jönköpings län. Under de senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter sjunkit med 2,3 procent, medan villapriserna har visat på en uppgång med 3,1 procent.

 I dagsläget ligger medelpriset på en bostadsrätt i Jönköpings län på 22 876 kr/m2, medan villor ligger på 17 941 kr/m2.

– Även om priserna är fortsatt stabila är rörligheten alltför låg. Vi har en dåligt fungerande bostadsmarknad. De senaste årens kreditrestriktioner har tyvärr skapat ytterligare inlåsningseffekter, som kunde motverkats. säger Marcus Svanberg vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande. och menar att det är de unga som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.

Tar längre tid att sälja

Tittar man på riksnivå har bostadsrätter sjunkit med 0,3 procent, och villapriser har ökat med 1,8 procent under senaste tre månaderna. I Kalmar län steg villapriserna mest i landet de ökade med 5,8 procent.

  – I flera delar av landet finns det ett ovanligt stort bostadsutbud eftersom det tar längre tid än vanligt att få bostaden såld. Efterfrågan är svagare som ett resultat av amorteringskrav, tidigare prisfall och bankernas krav på försäljningar innan köp, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.