Claes Björnsund har varit en av de drivande i projektet med att installera laddstolpar i tre bostadsrättsföreningar på Hisingstorp i Jönköping. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Bostadsrättsföreningarna har installerat laddstolpar till alla lägenheter

Publicerad

Tre bostadsrättsföreningar på Hisingstorp i Jönköping har under hösten installerat laddstolpar för de boende.

– När politiker och biltillverkare aviserar att det inom några år inte kommer att tillverkas bilar som går enbart på fossila bränslen måste vi ju hantera frågan, säger Claes Björnsund, boende i området.

De tre bostadsrättsföreningarna har hittat lite olika vägar framåt. I två har det installerats laddare till alla lägenheter, i den tredje har man valt att installera laddare till ungefär hälften av lägenheterna.

– Vi  som har till varje lägenhet betalar 59 kronor i månaden i fast avgift och sedan får vi förbrukningen på vår hyresavi. Man behöver inte betala något om man inte använder stolpen, säger Bengt Bälter, ordförande i föreningen Hisingstorps park.

I föreningen som inte har laddstolpar till varje lägenhet sker debiteringen på särskild räkning för dem som nyttjar laddarna.

Fler skaffar laddbara bilar

Men just nu är det inte så många i föreningarna som har el- eller laddhybridbilar. I Bengt Bälters bostadsrättsförening är det just nu bara han själv och ytterligare en boende.

– Men det är flera som har aviserat att nästa bil kommer att vara en el- eller laddhybird, så det här kan nog skynda på den processen.

I klippet ovan berättar representanter från bostadsrättsföreningarna om sina erfarenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.