Foto: SVT

Bottnarydsmördaren överklagar till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 40-årsåldern som dömdes till 18 års fängelse för att ha knivmördat sin hustru i Bottnaryd har nu överklagat till Högsta domstolen. Hovrätten har tidigare slagit fast att mannen ska utvisas till Eritrea efter avtjänat straff vilket han motsätter sig.

I förhör har den morddömde mannen berättat att han tjänstgjort som yrkessoldat i hemlandet, men deserterat. Mannens advokat Bertil Tengberg har tidigare menat att hans klient riskerar att fängslas och torteras i Eritrea.

– Han kommer från ett av de mest repressiva länderna på jorden som har en mycket brutal hantering av sina medborgare. Med sin bakgrund löper han en överhängande risk att drabbas av den behandlingen, sa han till SVT Nyheter Jönköping då.

bottnarydsmordet

LÄS MER: Bottnarydsmördaren backar om överklagad fängelsedom

Tengberg lyfter även fram att Migrationsverket har ett generellt förbud mot utvisning till Eritrea och att hans klients skyddsbehov inte prövats.

Men hovrätten gick på åklagarens linje och menade att utvisningsbeslutet istället ska prövas när mannen avtjänat sitt fängelsestraff.

– Han kommer sitta i fängelse i många år och vi vet inte hur situationen ser ut i Eritrea då, sa Frida Noldin, åklagare, i samband med hovrättsförhandlingen.

Polisen larmades till parets bostad i Bottnaryd, Jönköpings kommun, på kvällen den 22 november förra året. Mannen hade då knivhuggit sin hustru framför deras båda barn och han greps i anslutning till lägenheten.

LÄS MER: Domen för mordet i Bottnaryd står fast

Kvinnan i 30-årsåldern avled senare av sina skador.

Mannen dömdes förutom mordet även för att vid flera tillfällen ha misshandlat sina barn.

Han överklagade först både fängelsestraffet och vissa av åtalspunkterna, men återkallade sedan alla punkterna förutom utvisningen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

bottnarydsmordet

Mer i ämnet