Fängelse för mord i Bottnaryd

Uppdaterad
Publicerad

I dag tisdag kom domen mot den man i 40-årsåldern som åtalats för att ha mördat sin fru i Bottnaryd i Jönköpings kommun. Kvinnan knivskars så illa att hon senare avled på sjukhus. Mannen döms för mord till 18 års fängelse och utvisning från Sverige.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse och utvisning. Mannen har erkänt gärningen, men ville att det ska rubriceras som dråp. Men tingsrätten dömer honom alltså för mord på sin fru till 18 års fängelse.

Det var sent på kvällen den 22 november förra året som polis larmades till Bottnaryd. En kvinna i 30-årsåldern hittades svårt skadad i en lägenhet och hennes make, en man i 40-årsåldern, greps på en lekplats utanför bostaden.

bottnarydsmordet

Kvinnan avled på sjukhus av sina skador och mannen häktades senare på sannolika skäl misstänkt för mord.

”Ansträngt mellan dem”

Hans försvarare Bertil Tengberg sa i sin slutplädering att det inte var planerat från hans klients sida att döda hustrun.

– Det hade varit ansträngt mellan dem under dagen och vid en dispyt om läggtider tappar han kontrollen, sa Bertil Tengberg till SVT Nyheter Jönköping den 5 april.

Enligt Tengberg var det ett snabbt förlopp och en förmildrande omständighet är att hans klients sinnesrörelse gjorde att han hade en nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande.

Motivet till dådet ska enligt det som framkommit i förundersökningen ha varit att kvinnan inte ville ha sexuellt umgänge med honom. Mannen ska också ha varit frustrerad över att det var hustrun som hade jobb och att han inte tjänade pengar.

Barnen såg dådet

Tingsrätten anser att det finns vissa förmildrande omständigheter men också att det finns försvårande omständigheter, bland annat att brottet skett i närvaro av makarnas barn som är i skolåldern. Med hänsyn till detta anser tingsrätten att brottet inte anses vara mindre grovt. Mannen döms därför inte för dråp utan för mord.

– Det är en mycket försvårande omständighet att barnen har sett delar av förloppet, sa Lisa Hedberg i samband med förhandlingen i Jönköpings tingsrätt.

Misshandlade barnen

Mannen har även åtalats för grov fridskränkning bestående i att han vid flera tillfällen ska ha misshandlat och vid några tillfällen hotat sina söner. I den delen döms mannen för att han har misshandlat pojkarna vid sex tillfällen. Vid några av dessa tillfällen har mannen slagit barnen med ett bälte.

Han frikänns dock från några ytterligare fall av misshandel och olaga hot mot barnen, vilket gör att tingsrätten väljer att döma för misshandel i stället för grov fridskränkning.

Mannen ska betala skadestånd till pojkarna, totalt 65 000 kronor till var och en av dem.

Utvisning

Åklagaren yrkade också på att mannen efter avtjänat straff ska utvisas till Eritrea trots att det finns ett generellt förbud att utvisa till Eritrea.

– Vi är medvetna om att det är så, men vi menar att han av allt att döma ska avtjäna ett långt fängelsestraff. Efter det får man ta ställning till hur läget är i Eritrea då, sa Lisa Hedberg i samband med slutpläderingen.

Tingsrätten anser att mannen ska utvisas från Sverige på obestämd tid efter avtjänat straff och att han ska vara häktad till dess att fängelsestraffet kan börja avtjänas.

I den rättspsykiatriska undersökningen har konstaterats att mannen inte hade dödat sin fru under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

bottnarydsmordet

Mer i ämnet