Foto: TT

Knivdödade hustrun – rättegång avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen avslutades rättegången gällande knivdådet i Bottnaryd då en man dödade sin hustru. Åklagaren yrkar på livstids fängelse och utvisning. Mannen erkänner gärningen, men vill att det ska rubriceras som dråp.

Det var sent på kvällen den 22 november förra året som polis larmades till Bottnaryd. En kvinna i 30-årsåldern hittades svårt skadad i en lägenhet och hennes make, en man i 40-årsåldern, greps på en lekplats utanför bostaden.

Kvinnan avled på sjukhus av sina skador och mannen häktades senare på sannolika skäl misstänkt för mord.

bottnarydsmordet

Erkänner

Mannen har erkänt att han dödat sin hustru men hans advokat menar att det handlar om dråp och inte mord. Hans försvarare Bertil Tengberg sa i sin slutplädering att det inte var planerat från hans klients sida att döda hustrun.

– Det hade varit ansträngt mellan dem under dagen och vid en dispyt om läggtider tappar han kontrollen.

Enligt Tengberg var det ett snabbt förlopp och en förmildrande omständighet är att hans klients sinnesrörelse gjorde att han hade en nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande.

Motivet till dådet ska enligt det som framkommit i förundersökningen ha varit att kvinnan inte ville ha sexuellt umgänge med honom. Mannen ska också ha varit frustrerad över att det var hustrun som hade jobb och att han inte tjänade pengar.

Barnen såg dådet

Paret hade två barn ihop och enligt åklagaren Lisa Hedberg ska barnen ha blivit vittnen till delar av händelseförloppet.

– Det är en mycket försvårande omständighet att barnen har sett delar av förloppet.

Enligt åklagaren ska mannen också ha hotat barnen efter dådet när de sprang och hämtade hjälp.

– Därför ser vi att man i det här fallet bör utnyttja hela straffskalan och döma mannen till livstids fängelse, säger åklagaren Lisa Hedberg.

Åklagaren yrkar också på att mannen efter avtjänat straff ska utvisas till Eritrea trots att det finns ett generellt förbud att utvisa till Eritrea.

– Vi är medvetna om att det är så, men vi menar att han av allt att döma ska avtjäna ett långt fängelsestraff. Efter det får man ta ställning till hur läget är i Eritrea då, säger Lisa Hedberg.

Tingsrätten meddelar dom den 25 april klockan 14. Rätten beslutade att den åtalade ska sitta häktad fram tills dess dom meddelas, men utan restriktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

bottnarydsmordet

Mer i ämnet