Foto: Håkon Mosvold Larsen / TT

Bra chans att se unik supermåne

Uppdaterad
Publicerad

En extra spektakulär supermåne kan avnjutas de närmaste dagarna där inte molnen stör. Störst är chansen på måndag i sydöstra Götaland.

En supermåne infaller när en fullmåne är som närmast jorden och när solen, jorden och månen ligger i en rak rad. Under ett par dygn framträder månen då större och ljusare än annars.

Fullmånen den 14 november blir den största sedan den 26 januari 1948 enligt earthsky.org och överträffas inte förrän den 25 november 2034. Som fullast blir månen klockan 12.23 med ett avstånd till jorden på 356 509 kilometer.

Supermånen november 2016

Bäst tid att beundra supermånen är söndag och måndag eftermiddag och kväll – förutsatt att molnen inte skymmer sikten.

Klurigt läge

Att månen står i öster i stället för väster är gynnsamt för månspaningen, enligt meteorolog Sofia Söderberg på SMHI. Men SMHI spår att en regnfront kommer in västerifrån på måndag eftermiddag och kväll.

– För måndagen är det störst sannolikhet för sydöstra Götaland att inte ha mycket moln och det blir klart österut. Annars är det mest åt det mulna hållet på alla håll i landet, säger Sofia Söderberg till TT.

Bra fototillfälle

För fotointresserade innebär en supermåne en lockande utmaning. Bäst möjlighet till lyckade månbilder ges när månen är på väg upp eller ner; månen ser större ut ju närmare horisonten den befinner sig.

Ett annat tips är att fotografera månen nära en byggnad eller ett träd eller något annat för att skapa en effektfull bild som visar hur ovanligt stor vår närmaste himlakropp ter sig.

Fakta: Så fotograferar du månen

Månbilder kan bli väldigt vackra och mystiska. Här är några tips som gör det enklare att lyckas.

Ta bilden när månen är på väg upp eller ner. Månen ser större ut ju närmare horisonten den befinner sig.

Komponera bilden med månen i närheten av någon byggnad, gärna ett känt landmärke. En annan effektfull bild är när en person i förgrunden försöker fånga månen.

Om bilden tas när det är mörkt ute kommer månen lysa väldigt starkt. Exponera efter månljuset och låt eventuella byggnader eller objekt i förgrunden bli siluetter. I kameran gör man det enklast genom att ändra exponeringsmätningen till spot-mätning och i mobiltelefonen gör man det genom att hålla fingret på månen ett par sekunder tills exponeringen låses.

Om månen i stället fotograferas i gryning eller skymning kommer omgivningen och månen ha samma ljusstyrka viket gör att miljön runt omkring framträder tydligare.

Ju längre brännvidd kamerans objektiv har, desto större kommer också månen att upplevas i bilden. Använd zoomen på kameran eller mobiltelefonen.

Eftersom månen kommer fram när ljuset från solen försvinner måste man ha stativ. För mobiltelefoner finns det små stativ som är lätta att få tag på.

Källa: Fotograf Henrik Montgomery/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Supermånen november 2016

Mer i ämnet