Foto: TT/Bengt Ljunggren

Brand i unika trähus i Eksjö

Uppdaterad
Publicerad

En flera hundra år gammal träbyggnad i Gamla trästan i Eksjö stod i brand på söndagen. En ung kvinna har omkommit i branden. Räddningstjänsten uppger att branden nu är under kontroll.

På söndagsmorgonen larmades räddningstjänst om en stor brand i ett bostadsområde i Gamla trästan i Eksjö. Branden spreds och har fortsatt att rasa hela morgonen, men efter lunch höll polis och räddningstjänsten en pressträff där man kunde ge ett mer glädjande besked.

– Vi har lyckat stoppa spridningen. Branden är under kontroll, men inte släckt, säger Mikael Karlsson, räddningsledare i SVT:s livesändning vid 13-tiden.

Storbranden i Eksjö

– Det är det största sammanhängande huset i hela Gamla stan som har förstörts.

Kvinna omkommit

En kvinna i 25-årsåldern hittades i det brinnande bostadshuset när man genomsökte det. Strax före 09.00 på förmiddagen kom beskedet att kvinnan dött.

– Hon är avliden, säger polisens presstalesman Lasse Johansson.

– Huset där kvinnan bodde är totalt nerbrunnet, säger Lasse Johansson om släckningsarbetet.

80 brandmän på plats

Under förmiddagen arbetade omkring 80 brandmän från hela länet för att släcka branden. Enligt polisen bor cirka 200 personer i kvarteret. De har evakuerats och förts till Stadshotellet.

– Vi måste registrera alla så att vi vet att ingen saknas, säger Lasse Johansson.

Enligt polisen finns inga uppgifter om att ytterligare personer skulle ha skadats i branden.

– Vi har brutit oss in i de bostäder där ingen öppnade när vi ringde på. Och det finns inga människor kvar därinne, säger Lasse Johansson.

”Håll er inomhus”

Räddningstjänsten gick på förmiddagen ut med en uppmaning till  allmänheten att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Samtidigt uppger de att branden nu är under kontroll.

Enligt räddningstjänsten började branden som en lägenhetsbrand. Därefter har den spridit sig till hela byggnaden på Vaxblekaregränd. Vid åtta-tiden meddelade Räddningstjänsten att branden även spridit sig till flera mindre hus i kvarteret.

Vid lunchtid hade man fortfarande inte lyckats fastställa orsaken till branden.

– Vi har ingen koll på det än. Våra tekniker kommer börja jobba så fort som möjligt, men det går  inte så länge det fortfarande brinner, säger Lasse Johansson.

Polisen rubricerar händelsen som misstänkt mordbrand.

– Men det finns inget i nuläget som tyder på att branden ska vara anlagd, säger polisens insatsledare Mattias Ramsö.

Vattnet ofarligt

Vid 13-tiden meddelade Eksjö kommun att vattnet i de centrala delarna av Eksjö kan vara missfärgat på grund av den stora vattenåtgången vid släckningsarbetet. Kommunen poängterar dock att vattnet är ofarligt och går att dricka som vanligt.

Fakta: Gamla stan i Eksjö

Eksjö är en av få trästäder som dels grundlades på sin nuvarande plats, så tidigt som 1568, dels inte brunnit i större omfattning i den norra stadsdelen.

Totalt innehåller Gamla stan 56 byggnadsminnen.

Eksjö och stadsdelen Gamla stan tilldelades 1997 Europa Nostra-diplom som belöning för god byggnads- och kulturminnesvård. 

Den södra delen av trästaden ödelades i en brand 1856 och återuppfördes efter en ny stadsplan.

Källa: Eksjö kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Eksjö

Mer i ämnet