Brand efter syrgastub exploderat på akuten i Värnamo – sjukhusanställd skadad

Uppdaterad
Publicerad

En man i 35-årsåldern som hör till personalen på Värnamo sjukhus skadade ena handen när en syrgastub exploderade på akutmottagningen på lördagskvällen. En brand uppstod och delar av sjukhuset fick evakueras.

Strax innan midnatt larmades räddningstjänsten till sjukhuset i Värnamo efter att en brand utbröt. En explosion inträffade i ett rum vid akutmottagningen, varpå en brand bröt ut.

Magnus Cernerud, verksamhetschef på akuten i Värnamo, bekräftar att en vårdanställd skadades när en portabel syrgastub exploderade när den skulle kopplas in. Åtta ur personalen och en patient befann sig i rummet när det smällde.

Den skadade personen, vars tillstånd inte ska vara livshotande, vårdas nu på avdelningen.

– Jag har aldrig ens hört talas om att det kan hända. Polisen har förseglat utrustningen, säger Magnus Cernerud till SVT Nyheter.

Enligt honom fanns det en fara för patienterna på plats.

– Det är klart att man blir omskakad.

Polisen har upprättat anmälan

Räddningsstyrkor från Bredaryd och Värnamo larmades till platsen som kunde konstatera att det rörde sig om medicinsk utrustning som fattat eld. Personalen på sjukhuset hade då släckt elden, men lokalen är rökskadad och sanering inleddes.

Polisen utreder händelsen som en arbetsplatsolycka och har också upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada genom arbetsplatsolycka.

Akutmottagningen, som varit stängd sedan midnatt, har nu öppnat igen för svårt sjuka patienter. Verksamheten återöppnades helt klockan 15 på söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.