Foto: TT

Brandlarm i Eksjö kopplades bort

Uppdaterad
Publicerad

Det har funnits automatiska brandlarm i det gamla trähuset som brann ner i Eksjö i helgen men de kopplades ur för flera år sedan.

Larmsystemet var länkat direkt till larmcentralen och Räddningstjänsten. Larmet ingick i ett projekt som kommunen, länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet finansierade och fanns installerat i ett 60-tal lägenheter. Men när driftskostnaden skulle övertas av fastighetsägarna backade de ur och larmen kopplades bort.

– Det var inte givet att projektet skulle tas över. Vi beräknade att det skulle vara en kostnad för de 60 detektorer som var uppsatta på 50 000 kronor per år, säger Bo Ejenfors, antikvarie på Kulturmiljöenheten på länststyrelsen.

Storbranden i Eksjö

Med den tragiska branden i helgen då en ung kvinna omkom tycker han att det är fruktansvärt att en lösning inte kunde nås.

Fastighetsägarna kopplade ur

I projektet prövades olika larmsystem. Ett system var trådlöst och ett var trådbundet.

– Med det trådlösa systemet var det en hel del falsklarm de första åren, men det blev bättre, säger Bo Ejenfors.

Fastighetsägarna klagade också över en del samordningsprobelm.

– När larmet gick i ett hus så larmade det även i andra hus.

Kan det bli så att direktlarm åter installeras i dessa hus i framtiden?

– Det kommer väl att bli en diskussion kring det här, vad som ska installeras och vem som ska ansvara för det, säger Bo Ejenfors.

Eksjö kommun jobbar en hel del med brandsäkerheten i sin centrala trähusbebyggelse. Bland annat finns ett sprinklersystem på en del fasader som räddningstjänsten kan koppla på och användas vid en brand. Detta system användes vid helgens brand och var en bidragande orsak till att branden kunde begränsas-

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Eksjö

Mer i ämnet