Strax efter midnatt kom kon upp, och efter att ha vilat upp sig letade hon upp sin kalv och började beta gräs. Foto: Privat Jon Forsärla, Räddningstjänsten Tranås

Ko räddad ur gyttjan

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Tranås kämpade i timmar igår för att rädda livet på en ko som gått ner sig i gyttja.

– Vi fick klura och slita mycket, vi hade två brandmän som var klädda i ytbärgardräkt som kunde få in en sele under henne, säger Jon Forsärla som är insatsledare på Räddningstjänsten Tranås

I selen fästes en brandslang och rep. Via handkraft och en handvinsch kunde man sen få upp henne en bit. När hon var tillräckligt långt uppe kunde man dra upp henne med en traktor.

– Då hon var rejält medtagen så var det svårt att få på selen bra. Hon gled därför ur den gång på gång så det blev många omtag, berättar Jon Forsärla.

Letade upp sin kalv

Efter tre timmar var kon på benen igen, och letade själv upp sin kalv.

– Vi var rätt så möra i både tanke och kropp. Jag samtalade just med bonden som meddelade att hon verkade må bra och gav di till kalven, så förhoppningsvis så har hon inga men alls från gårdagen, annat än möjligen en lite större respekt för just det området, säger Jon Forsärla.

Ko och kalv efter räddningen. Foto: Räddningstjänsten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.