Foto: Arkivbild

Bridgeklubb spårade stulna lotter själva

Uppdaterad
Publicerad

När Värnamo Bridgeklubb drabbades av ett inbrott stal tjuvarna både pengar och lotter. Men när polisen inte ringde runt till tobakshandlare för att kontrollera om lotterna blivit inlösta gjorde klubben det själva – och fick napp.

Inbrottet inträffade för ungefär fyra år sedan och i samband med det bröt sig tjuvarna in ett kassaskåp på klubben.

Förutom 15.000 kronor i kontanter stal de även ett antal oinlösta Sverigelotter som klubben använde som priser.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– Polisen kom, tog en massa fingeravtryck och penslade. Vi sa till dem att inbrottstjuvarna måste lösa in lotterna och polisen noterade det eftersom det står i anmälan, säger Jan-Erik Enberg, som var aktiv i klubben.

Eftersom endast två affärer i Värnamo tog emot Sverigelotter kontaktade Jan-Erik Enberg dem och kontrollerade om någon löst in lotterna.

Och det stämde.

Samma lotter

Tidigare samma dag hade tre yngre män kommit in med flera Sverigelotter och tobakshandlaren hade kvar lotterna i papperskorgen.

När Jan-Erik Enberg sedan kontrollerade serienumren med Folkspel fick han bekräftat att det var samma lotter som sålts till Bridgeklubben.

– Hade polisen tänkt till och ringt runt till de två affärerna hade brottet varit enkelt löst, säger han.

Istället lade polisen ner utredningen några veckor senare, vilket Jan-Erik Enberg reagerar på.

– Det känns som att de skiter i det och det måste finnas ett grundläggande fel i organisationen, säger han.

Uppmanade att spärra

Enligt Bo Kellerth, gruppchef för brottssamordning på Jönköpingspolisen, lades förundersökningen ner eftersom polisen inte kunde gå vidare med spåren som de hittade i lokalen.  

Han uppger även att de uppmanade klubben att spärra lotterna direkt.

– Det är svårt att veta för oss om de skulle lösas in lokalt eftersom det finns många inlösningsställen i Sverige. Hade de spärrats hade vi fått signaler om någon försökt lösa in dem, säger Bo Kellerth.

Måste ringa själva

Enligt honom är det den brottsdrabbade själv som måste ringa och spärra lotterna.

– Det hade varit det bästa, men jag vet inte hur lång tid det tar innan de är spärrade. Jag vet inte om det hade hjälpt om vi gått ut till handlarna, säger han.

Vad tänker du om att klubben själva ringde runt och hittade lotterna?

– I detta fallet var det inget som försvårade för oss. Sedan kan man tycka att vi kunde gjort det, men vi förlitade oss på att lotterna blivit spärrade.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet