Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bernt Karlsson yttre befäl räddningstjänsten Gislaved var på plats vid den nedbrunna föreningslokalen. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Storbrand i friluftsanläggning i Gislaved

Uppdaterad
Publicerad

Det brann under söndagsnatten och på måndagsmorgonen på en friluftsanläggning på Gläntan i Anderstorp i Gislaveds kommun. Polisen misstänker att branden kan vara anlagd. Några timmar tidigare brann det även i ett omklädningsrum vid en badplats vid Eskilstorpasjön några mil från Gläntan.

Vid ett-tiden på söndagsnatten fick SOS in ett larm om en brand på en friluftsanläggning i Anderstorp. Då räddningstjänsten kom till platsen var ett hus på området helt övertänt och på måndagsmorgonen var räddningstjänsten fortfarande kvar på platsen.

– Vi har haft en kraftig brand vid en samlingslokal, det brinner fortfarande i konstruktionen. Vi vet inte vad som har startat branden, säger Bernt Karlsson yttre befäl på räddningstjänsten i Gislaved.

Ytterligare misstänkt brand

Varför det har börjat brinna i huset är oklart. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand alternativt grov skadegörelse genom brand. Bara några timmar innan det började brinna i huset så brann det även i ett omklädningsrum vid badplatsen vid Eskilstorpasjön i Lanna. Där kunde räddningstjänsten släcka elden innan den hann sprida sig.

– Det är bara någon mil mellan dessa två platsen så är det så att det är någon som är ute efter att tända eld på saker så är det ju inte jättelångt emellan, säger Pia Paldanius på Värnamopolisen.

Huset stod tomt

Huset i Gläntan som förstördes har använts av en orienteringsklubb, den senaste tiden har det dock stått tom.

– Det är väldigt tråkigt det här som har hänt, säger Niklas Hörnqvist ordförande i Anderstorp Orienteringsklubb.
– Vi använder inte längre lokalen, däremot känns det väldigt olustigt för det har varit ett flertal oförklarliga bränder i området.

Raija Sirvonen bor i närheten av det nedbrunna huset. Foto: SVT

Raija Sirvonen bor i närheten av den nedbrunna föreningslokalen.

– Jag tycker det är så tråkigt att folk inte kan låta saker vara, säger hon till SVT:s reporter på plats.

Ingen person ska ha kommit till skada och det är ingen risk för att branden ska sprida sig. Polisen kommer att göra en teknisk undersökning så snart det är möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer