Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Mattsson med en irländsk ponny. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Brist på ridskolehästar – ”Avlas mer på sport-och elitnivå”

Publicerad

Det är svårt för ridskolor att hitta prisvärda hästar som passar verksamheten. På en ridskola i Värnamo är 20 av 21 hästar importerade.

– Det är svårt, vi vill att ridningen ska vara en folksport. Ska vi köpa dyrare hästar så kommer det att påverka priserna för eleverna, säger Anna Mattsson, som är verksamhetsledare på Värnamobygdens ryttarförening.

Av ridskolans hästar är endast 1 av 21 uppfödda i Sverige. De andra 20 är importerade från runtom i Europa, mestadels från Irland.

– Det är klart att man vill handla svenska hästar. Det är lättare att ha koll på vad som hänt hästen innan. Men i dagsläget finns inte så många av rätt typ och inte till den peng vi har råd att betala tyvärr.

Ridskolehästar behöver ha lugnt temperament, lagom stora gångarter och vara tåliga. De ska passa ihop med både nybörjare och mer rutinerade ryttare.

Avel av elithästar

Värnamobygdens ryttarföreningen har ingen hästbrist för tillfället, men Anna Mattsson berättar att det är svårt med nyrekrytering.

– Tyvärr så avlas det mer på sport- och elithästar idag, säger hon.

De senaste åren har det blivit svårare att hitta bra hästar till ett pris som ridskolan har råd med.

– En ponny som vi för några år sedan fick för 55 000 kronor kostar idag ungefär 100 000. Det är en väldigt hög prisutveckling.

Hör Anna Mattsson berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.