Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kjell Ivarsson, sjukvårdsdirektör Kirurgisk vård menar att det behövs fler specialister för att få ner övertidstimmarna. Foto: TT/Privat

Brist på specialister orsak till övertid bland läkare

Publicerad

SVT Nyheters kartläggning visar att läkare i hela landet arbetar hundratals timmar i övertid om året. Jönköpings län är inget undantag.

I Jönköpings län har två läkare jobbat över 400 timmar övertid. Medan en läkare har drygt 500 övertidstimmar under 2019.

Många läkare arbetar övertid. I region Jönköping finns det ett lokalt avtal som innebär att man har rätt att ha 200 övertidstimmar. Blir det fler måste det ske på frivillig basis från de enskilda läkarna.

En av anledningarna till att det blir många övertidstimmar för vissa läkare är att det råder en brist på specialistläkare, det säger Kjell Ivarsson som är sjukvårdsdirektör för Kirurgisk vård på Region Jönköpings län.

Hör honom berätta i klippet ovan

Förra året jobbade 44 läkare i Region Jönköpings län mer än 200 timmar. Totalt handlar det om över 1 000 läkare i landet som jobbade mer än 200 övertidstimmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer