Oskar Jönsson Magnusson, förhandlare på Hyresgästföreningen. Foto: Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

Bättre matavfallssortering krävs – då kan hyran sänkas

Uppdaterad
Publicerad

På Hyresgästföreningen i Jönköpings initiativ ska nu en anställd hjälpa hyresgästerna hos det kommunala bostadsbolaget Vätterhem med matavfallssortering, annars kommer de att fortsätta drabbas av högre hyror på grund av att det totala matavfallet inte är tillräckligt rent.

Kökssvampar, blöjor, och tamponger är några av sakerna som hamnar bland matavfallet i Jönköping. Samtidigt har June Avfall höjt renhetskravet, vilket ställer högre krav på hyresgästerna.

Renhetskravet på matavfallssortering är 95 procent. Idag är omkring 90 procent av 20 000 hyresgästers matavfall inom Vätterhem rent vilket innebär att de flesta sorterar rätt, detta enligt Hyresgästföreningen.

Skötsamma hyresgäster drabbas

Enligt Hyresgästföreningen har Vätterhem i några år tvingats betala miljontals kronor i straffavgifter för att matavfallet inte varit tillräckligt rent, en straffavgift som i slutändan drabbar alla hyresgäster.

– Det handlar om ett antal miljoner varje år som Vätterhem får i straffavgifter av June Avfall, säger Oskar Jönsson Magnusson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Vad innebär det för en hyresgäst?

Några hundralappar om året, det är en dyr avgift som vi vill få bort, säger Oskar Jönsson Magnusson.

Men om jag som hyresgäst sköter mig så måste jag ändå betala?

– Ja så är det ju, hyresgästerna bor ju i ett kollektivt boende i den bemärkelsen att man delar på avgifter som denna typ, säger Oskar Jönsson Magnusson.

Hyresgästföreningen anställer nu en samordningsperson finansierad av Vätterhem, alltså hyresgästerna, som har till uppgift att försöka få bort straffavgiften genom att se till att matavfallssorteringen blir ännu bättre, mer om det kan du se i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.