Just nu är arbetslösheten nere på rekordlåga nivåer, dock har arbetsgivarna svårt att hitta rätt kompetens. Foto: TT

Många har jobb – företag har svårt att hitta arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

I Jönköpings län väntas nu en stark jobbtillväxt under de kommande 18 månaderna, det är tack vare den goda konjunkturen men även extratjänsterna har bidragit.

Bedömningen är att omkring 3800 fler personer i Jönköpings län har arbete i slutet av 2019. Men samtidigt som jobben blir fler, har arbetsgivarna svårigheter att rekrytera rätt kompetens.

Arbetsgivarnas svårigheter att rekrytera rätt kompetens ligger på rekordhöga nivåer. Det är framför allt yrken som kräver eftergymnasial utbildning eller gymnasial yrkesutbildning som det är svårt att rekrytera till, samtidigt som antalet inskrivna med kort utbildningsbakgrund ökat över tid på Arbetsförmedlingen.

– Insatser på bred front krävs för att motverka bristen på utbildad arbetskraft. Förutom Arbetsförmedlingens insatser är några exempel studie- och yrkesvägledning, reguljär utbildning och högskoleplatser, säger Tomas Cederwall, chef på Arbetsförmedlingen i Jönköping i ett pressmeddelande.

Utrikes födda kan lösa kompetensbristen

Efter en tillfällig ökning under 2017 har arbetslösheten i länet stadigt minskat. Fram till slutet av 2019 väntas den minska till motsvarande 5,7 procent. Majoriteten av de nya jobben kommer även fortsatt att tillsättas med utrikes födda personer.

Bland inrikes födda råder i princip full sysselsättning. Cirka 80 procent av de inskrivna på Arbetsförmedlingen i länet tillhör grupper med utsatt ställning på arbetsmarkanden, och behöver generellt sett längre tid på sig för att hitta en anställning.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.