Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är förjäkligt”, säger det regionala skyddsombudet Stefan Stavander på Byggnads. Se mer i klippet. Foto: Emma Johansson och arkiv/SVT

Brister hittade på varannan byggarbetsplats i länet

Publicerad

Säkerheten på många byggarbetsplatser i länet brister och fackförbundet Byggnads kräver att arbetsgivare bättrar sig.

Under årets första nio månader besökte Arbetsmiljöverket 62 byggarbetsplatser i Jönköpings län. Av dem fick 35 stycken någon form av anmärkning på säkerhetsarbetet, alltså mer än varannan.

Det handlar ofta om det förebyggande och systematiska arbetet med riskanalyser och även saknad fallutrustning.

– Jag är tyvärr inte helt förvånad. Många gånger så slarvar man med säkerheten för att kunna upphandla jobben billigare, säger Stefan Stavander som är regionalt skyddsombud för Byggnads.

Riskfylld bransch

Förutom att försöka spara in pengar så tror Stefan Stavander att det också beror på att det krävs mycket mer av en arbetsgivare som hela tiden sätter upp nya, tillfälliga arbetsplatser som en byggarbetsplats är.

Och att det finns en kultur bland vissa anställda att inte använda den utrustning som finns för att kunna utföra något snabbt och smidigt.

– Vi måste jobba mer med det här. Det är en riskfylld bransch och här pratar vi om människor som kan trilla ner och avlida. Det kan bara bli bättre nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.