Arkivbild. Den ammande kvinnans besvär misstogs för mjölkstockning. Foto: TT

Bröstcancer misstogs för mjölkstockning

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha fått upprepade infektioner i ett bröst sökte en kvinna vård inom Region Jönköpings län. Besvären tolkades som mjölkstockning med kvinnan hade i själva verket drabbats av bröstcancer.

Infektionerna i bröstet uppstod under tiden som kvinnan ammade. Efter att inte ha fått kontakt med vårdcentralen sökte kvinnan vård på amningsmottagningen. Där gjordes bedömningen att kvinnan hade mjölkstockning och hon fick därför medicin som skulle göra att mjölkproduktionen avstannade.

Knöl i bröstet

Bröstet undersöktes aldrig av någon läkare vid besöket och vid en undersökning tre veckor senare, konstaterades att det fanns en knöl i bröstet som visade sig vara cancer.

Enligt Region Jönköpings län ska inte den fördröjda diagnosen ha påverkat prognosen för cancern. Händelsen har anmälts enligt lex Maria för bedömning av Inspektionen för vård och omsorg. Händelsen ha också utretts av verksamhetsområde Kirurgisk vård och åtgärder har vidtagits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.