Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christopher Rydell, facklig ombudsman på Byggnads kommentera höjd milersättning Foto: Emma Johansson/SVT

Byggnads reaktion på höjd milersättning

Uppdaterad
Publicerad

I år infördes det nya reseavdraget för dem som tar sig till och frånarbetet med egen bil. Och flera fackförbund ser mycketposititvt på förändringen.

Det har länge varit omdiskuterat att reseavdraget inte täcktdrivmedelskostnaderna för dem som måste använda sin bil till ochfrån jobbet. Från januari i år har milersättningen höjts från 18,50kronor per mil till 25 kronor per mil. Höjningen gäller i deklarationen 2024.

– Många av våra medlemmarmåste använda sig av sin bil för att ta sig till och från sinarbetsplats. Och då måste reseavdraget vara i fas med de faktiskakostnaderna för drivmedel, säger Christopher Rydell, fackligombudman på Byggnads i Jönköping.

I klippet ovan hör du honom utveckla svaret.

Fackförbundet Målarna har valtatt höja milersättningen ytterligare med 2 kronor per mil i sittkollektivavtal för att stödja sina medlemmar ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.