Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens ordförande, Mikael Karlsson (C) Foto: Fredrik Weibull/SVT

Centern tappar i 10 av 13 kommuner

Uppdaterad
Publicerad

När 94 procent av rösterna har räknats har Centern tappat 1,9 procentenheter i riksdagsvalet. Även i Jönköpings läns kommuner har Centern tappat; mest i Gislaved med elva procentenheter, men tappet är stort även i Värnamo, Sävsjö och Gnosjö.

I Annie Lööfs hemkommun Värnamo har Centern förlorat 3,8 procentenheter. Partiet har suttit i ledningen för det politiska styret sedan kommunen bildades 1971.

Nu tappar man 2 mandat i kommunfullmäktige.

Val 2022 Jönköpings län

– Det är bara att dra ner byxorna och erkänna, säger Mikael Karlsson (C), kommunstyrelsens ordförande. Samtidigt har vi gått till val med alliansen och då ser det ju bra ut.

Tappar på landsbygden

I vissa valdistrikt, som på landsbygden i Bredaryd, Forsheda och Fryele har tappet varit ännu större. I Fryele har partiet förlorat 9,3 procentenheter.

– Ja, det verkar ju som om vi tappat våra landsbygdsväljare. Det beror nog på att vi inte lyckats få ut vår politik, för jag tycker fortfarande att Centerpartiet är det bästa för landsbygden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens ordförande, Mikael Karlsson (C) Foto: Fredrik Weibull/SVT

Tappar väljarstöd i nästan alla av länets kommuner

I KD-starka Sävsjö är tappet för Centern 3,4 procentenheter. Där har partiet nu 7,5 procent av väljarna. Den stora vinnaren där är Moderaterna som ökat med fem procentenheter.

Men mest har partiet tappat i Gislaved. Där har det nystartade Medborgarpartiet tagit 18,8 procent av rösterna när 94 procent av rösterna har räknats. Centern har fått 8 procent av rösterna.

Partiet har minskat väljarstöd i samtliga kommuner förutom Aneby (+1,4 procentenheter) och Gnosjö (+3,3 procentenheter). I Jönköping är stödet oförändrat i förhållande till resultatet vid förra valet. 

Så gick centern i kommunvalen (prel siffror)

Kommun: procent ökning/minskning

Aneby 19,9  (+1,4)

Eksjö 16,3 (-3,6)

Gislaved 8 (-11)

Gnosjö 14,1 (+3,3)

Habo 6,4 (-2,4)

Jönköping 8,4 (+-0)

Mullsjö  3,3 (-1,8)

Nässjö 6,1 (-2,1)

Sävsjö 7,5 (-3,4)

Tranås 7 (-0,9)

Vaggeryd 9,9 (-2,1)

Vetlanda 8,1 (-2,7)

Värnamo 16,5 (-3,8)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet