Foto: Erik Nylander/TT

Så tyckte tittarna om rattsurfande förare

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2018 är det förbjudet att hålla i mobiltelefonen när du kör bil, ändå upplever polisen att många slarvar. Under onsdagen höll SVT en chatt i ämnet. Nedan ser du tittarnas åsikter och tankar.

SVT rapporterade · Har du själv använt mobilen i trafiken eller sett andra göra?

Nu stänger vi chatten för idag. Tack till alla som skickade in tankar och åsikter!

SVT · Niklas Lundell

Använd kamerorna efter vägen för att få fast rattsurfarna, de är en betydligt större trafikfara än de som kör 5 km/h för fort. Efter en olycka borde polisen kolla förarens mobil/padda om den varit aktiv alldeles före olyckan, då ska inte försäkringen gälla för eventuella skador på egna fordonet.

Jthure

Två stora lastbilsekipage bland många vanliga bilister nu i eftermiddag vid Maxi i Ängelholm. Lastbilschauffören med mobilen vid örat svängande runt. Nära en olycka. HU!

Cecilia

Bor utmed en vältrafikerad gata där man dagligen ser ett stort antal förare med mobilen i hand. Det som gör mig riktigt arg är när man ser bilar med små barn i barnstol och där föräldern rattar med mobilen i hand. Båda könen är ofta lika respektlösa mot barnen i den här frågan!

Michael

Faktiskt så låter jag bli mobilen när jag kör bil, men tyvärr är det inte någon enstaka bilist man ser på vägen som håller på med mobilen när de kör, det känns som det är fler som gör det än som låter bli

Jb

Det är för lågt straff för rattsurfning. Blir körkortet återkallat någon månad eller två så tror jag nog att förhoppningsvis fler tänker sig för.
Dessutom ska polisen synas mer ute på vägarna.

U.S

Tillsätt trafikpoliser/kontrollanter som bl.a. inte kräver lång polisutbildning eller stora fysisk krav. Att använda poliser till allmän trafikövervakning är slöseri med resurser - rätt man på rätt plats. Möjligen motsätter sug polisfacket detta. Idag är risken gör att åka fast väldigt liten om man kör som en dåre etc - så " vem bryr sig". Anställ "civila" kontrollanter.
Gunnar

Gunnar Rosengren

Surfar inte i mobilen under körning, men har hänt att jag ringer ett samtal med den genom att klicka på kontakten och sen handsfree. Känns säkrare och snabbare att söka kontakten via telefonen än via bilens gränssnitt under färd.

Osäker på lagen med att bara klicka på ring, det är ju lagligt att prata i handsfree under färd.

N

Det som är mest skrämmande är att det är så mycket busschaufförer och lastbilschaufförer som pratar i mobil när dom kör. Den här lagen är nog den mest tandlösa lag som finns. Och det är skrämmande.

Lotta Petterson

Har läst två olika chattar med detta ämne och alla inlägg säger samma sak, att man tycker det är hemskt att folk rattsurfar. Så ska vi göra gemensam sak? Om alla fr o m nu seriöst säger till alla de känner att nu får det räcka, inget mer rattsurf, gärna anmäler till polis/företag när de ser någon som rattsurfar och framförallt själva aldrig tar upp mobilen under körning, så borde det väl ändå ha effekt? En början till förändring. Som när folk började använda bilbälte eller sluta röka, idag självklart för de flesta.

Till SVT: kan ni be någon från polisen och Trafikverket läsa era chattar och kommentera alla förslag i ett inslag?

Johanna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer