Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Martin Petersson, gruppchef för trafikpolis i Kalmar. Foto: Farhad Khalili

Två år efter förbudet: Kraftig ökning av rattsurfning

Uppdaterad
Publicerad

Den första februari 2018 blev det förbjudet för bilförare att hålla i en mobiltelefon under färd. Till en början respekterades den nya lagen men nu ser polisen en ökning av mobilanvändandet i både Kalmar och Kronoberg.

– När lagen kom så märkte vi att det var många som slutade använda sina mobiltelefoner, men nu ser man det mer och mer, konstaterar Martin Petersson, gruppchef för trafikpolis i Kalmar.

En ökande trend

Statistik från polisen visar att i hela landet bötfälldes 6 284 personer under 2019 från januari till augusti och 9 615 för samma period under 2020.

Motsvarande siffror för Kalmar län är det 97 bötfällda förare under 2019 och 164 personer under 2020. I Kronobergs län fick 79 förare ordningsböter under 2019 och 117 böter för samma period i år.

Riktade insatser

Polisen i Kalmar och Kronoberg län gör riktade insatser mot rattsurfning för att kontrollera om bilisterna följer lagen. Enligt Martin Petersson görs det i Kalmar på polisens eget initiativ.

– Vi satsar lite på den här problembilden, men vi har ingen specifik dag för kontroller. Vi gör det i mån av tid och intresse, säger Martin Petersson.

Vårdslöshet i trafik

Om en bilist använder sin mobiltelefon under färd blir straffen i första hand 1 500 kronor i böter. Om rattsufningen påverkar körningen och bilen exempelvis vinglar höjs bötesbeloppet till 2 000 kronor och polisen skriver en anmälan.

I en allvarligare situation, där det till exempel inträffat en incident, rapporteras händelsen till tingsrätten som misstanke om vårdslöshet i trafik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer