Två personer satt fastklämda i lastbilarna och togs loss av räddningstjänsten. Foto: Mattias Landström/jkpg.news

Chaufför frias efter dödsolyckan i Mullsjö

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna i 25-årsåldern som åtalats för vållande till annans död efter en frontalkrock mellan två lastbilar på riksväg 47 i Mullsjö frias av Jönköpings tingsrätt.

Kvinnan körde lastbilen norrut tidigt på morgonen den 19 januari 2023 när hon kom över på mötande vägbana. Hennes lastbil frontalkrockade med en annan lastbil och föraren i den, en man i 60-årsåldern, dog direkt av skadorna.

Kvinnan åtalades för vållande till annans död och brott mot trafikförordningen men frias nu från båda åtalspunkterna.

Kvinnans egen teori till olyckan

Rätten skriver i domen att kvinnan framförde lastbilen under tillåten hastighet, hade följt kör- och vilotider och att det inte går att utesluta att halka rådde på vägen.

Själv minns hon inget från olyckan, men har som teori att fläckvis halka orsakade spinn på drivhjulen och att hur släpet var lastat påverkade följderna av det.

Skadades själv allvarligt

Rättens uppfattning är att det är en fullt rimlig förklaring. Den döde mannens anhöriga hade yrkat på skadestånd, men i och med den friande domen så avslås det.

Kvinnan själv blev allvarligt skadad i olyckan och vårdades mer än en månad på intensivvårdsavdelning där hon även var nedsövd en tid.

I klippet nedan ser du bilder från olycksmorgonen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två personer satt fastklämda i lastbilarna och togs loss av räddningstjänsten. Foto: Mattias Landström/jkpg.news

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.