Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan bemöter Långanäschefen Jessica Lifström Ivo:s kritik om missförhållanden på SiS-hemmet. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Chefen på Långanäs: ”Besviken över beslutet att stänga”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom beskedet att Ivo stänger SiS-hemmet Långanäs i Eksjö eftersom det förekommit grova missförhållanden. Men enligt Jessica Lifström, tillförordnad institutionschef på Långanäs är man inte säker på vad som hänt och väntar på en utredning.

En 14-årig flicka utsattes för stryptag av en manlig personal och en 13 åring fick sin arm bruten, det enligt anmälningar till Barnrättsbyrån och som bekräftades då Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, gjorde ett oanmält besök på Långanäs den 13 juni.

I sitt beslut att stänga Långanäs skriver Ivo att det föreligger allvarliga missförhållanden som innebär fara för enskildas liv.

SiS-hemmet Långanäs i Eksjö stängs

Vill vänta på utredningar

Jessica Lifström, tillförordnad institutionschef på Långanäs menar dock att det ännu inte är tillräckligt utrett hur dessa händelser skett.

Missförhållanden har ju pågått i flera år, vad är det ni ska utreda annorlunda den här gången?

Vi kommer ju ordentligt titta på vad är det för incidenter som har rapporterats, vi måste gå igenom och utreda dem. Och utifrån det får vi se vilka insatser vi behöver sätta in.

I klippet ovan bemöter hon kritiken om det grova våldet på SiS-hemmet.

Ivo skriver i sitt beslut att det inte är sannolikt att Långanäs kommer att kunna öppna igen.

– Vårt mål är att vi inom kort ska kunna öppna upp verksamheten igen, säger Jessica Lifström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SiS uppger att de hade egna utredningar om Långanäs igång efter uppgifter om våld mot placerade barn men att de ännu inte har kunnat konstatera om händelserna inträffat så som barnen beskrivit det. Hör Birgitta Dahlberg, ungdomsvårdsdirektör på Statens institutionsstyrelse berätta mer i videoklippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SiS-hemmet Långanäs i Eksjö stängs

Mer i ämnet