Irenen Linddahl berättar att av de 25 EU-migranter som bott på Kyrkhjälpens härbärge på Råslätt har 18 nu lämnat landet. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Johannes Tolf/SVT

Coronasmittan gör att EU-migranterna lämnar landet

Uppdaterad
Publicerad

En stor del av de EU-migranter som funnits i Jönköping har i spåren av coronasmittan valt att åka hem till Rumänien.

I klippet berättar Irene Linddahl på Kyrkhjälpen om varför merparten av EU-migranterna, som under vintern vistats i Jönköping, valt att snabbt ta sig hem.

– Vi hade ett möte med dem för en tid sedan för att informera om coronasmittan, säger Irene Linddahl när SVT möter henne utanför ett köpcenter där det normalt sitter en romsk man i 40-årsåldern som försöker få ihop pengar. Nu är det tomt utanför entrén.

Corona Jönköping

Några har valt att stanna

Av de 25 personer som bott på Kyrkhjälpens härbärge på Råslätt i Jönköping har 18 nu lämnat landet.

– Vi har frågat dem som valt att stanna varför de gör det, men de har inte kunnat ge något konkret svar. Vi har frågat hur de ska göra nu när härbärget stängs och de har svarat att de ska bo i tält. Och det är ju ingen optimal lösning.

Vill hjälpa dem hemma i Rumänien

Kyrkhjälpens förhoppning är att romerna kan stanna hemma i Rumänien framöver och bli en integrerad del av samhället. För det krävs bland annat en ingång till arbetsmarknaden och därmed en stadig inkomst.

– Det är vår absoluta förhoppning på lång sikt. Vi samarbetar med fem hjälporganisationer och tänker fördjupa det samarbetet, säger Irene Linddahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet