Socialminister Lena Hallengren (S). Foto: LARS SCHRÖDER/TT

Coronaviruset klassat som samhällsfarlig sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Det nya coronaviruset ska klassas som samhällsfarlig sjukdom, beslutar regeringen efter en begäran från Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten har lämnat en så kallad hemställan till regeringen om att klassificera viruset som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Det här betyder inte att man anser att viruset är farligare än tidigare utan rör beredskapen och hur den ska fungera.

Ger möjlighet till förhållningsorder

-Vi önskar att viruset klassas som allmänfarligt, vilket innebär att man kan ge individuella förhållningsorder, till exempel ställa krav på undersökning. Vi vill också att det klassas som samhällsfarligt, vilket ger oss möjlighet att spärra av större områden och besluta om karantän, sade Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, i fredags.

I dag klassas ebola, sars och smittkoppor som allmän- och samhällsfarliga sjukdomar.

Ska gälla ”under en tid”

Med samhällsfarliga sjukdomar menas allmänfarliga sjukdomar som kan få spridning i samhället som innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och som kräver extraordinära smittskyddsåtgärder.

Regeringsbeslutet träder i kraft vid midnatt. Det gäller ”under en tid”, enligt socialminister Lena Hallengren (S). För att göra det permanent krävs riksdagsbeslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.