Ett bekräftat fall av coronavirus har nu gjorts i Region Jönköping – personen ska nu vara isolerat på infektionskliniken i Länssjukhuset Ryhov. Foto: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset bekräftat i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fått sitt första bekräftade fall av coronasmitta, en kvinna som nu vårdas på länsjukhuset Ryhov i Jönköping. Det bekräftar Folkhälsomyndigheten och region Jönköping.

– Hon är inte allvarligt sjuk, utan mår väl, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér.

Folkhälsomyndigheten har utfört ett 20-tal analyser av prover från personer som fått luftvägssymtom efter att ha vistats i det drabbade området i Kina. Ett positivt fall har nu påvisats i Region Jönköpings län, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande:

– Det är inte oväntat med ett eller enstaka fall med tanke på att vi reser mycket och det ingick i våra bedömningar att det skulle kunna hända. Liknande fall har också identifierats i ett flertal andra länder, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Coronapandemin

Besökt Wuhanområdet

Det gäller en kvinna som besökt Wuhanområdet i Kina, och som fått symtom i form av hosta, efter att hon anlänt till Sverige. Hon landade i Sverige den 24 januari och var då symtomfri. Kvinnan kontaktade själv vården.

I pressträffen som hölls under fredageftermiddagen underströks vikten av att skilja på ett enstaka fall och de kontakter som skulle kunna ha uppstått i samband med fallet, för eventuell spridning av viruset.

– Det här enstaka fallet innebär inte att vi har en smittspridning i det svenska samhället, sade Karin Tegmark Wisell.

Se hela sändningen från presskonferensen här!

Följt rutinerna

Region Jönköpings län har följt de riktlinjer som finns när det gäller misstänkt smitta och kvinnan är för närvarande isolerad på infektionskliniken.

Kvinnan fick symtom i form av hosta och hörde av sig till vården via telefon. Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för smittspridning i Sverige mycket låg. Man bedömer att hälso- och sjukvården har rutiner för att ta hand om fall som det aktuella på ett bra och säkert sätt.

”Kvinnan har agerat helt rätt”

Den smittade kvinnan är i 20-årsåldern och under presskonferensen underströk smittskyddsläkaren Malin Bengnér att hon inte är allvarligt sjuk utan mår väl och är stabil.

– Kvinnan har agerat helt rätt och alla rutiner har fungerat. Kvinnan har kunnat redogöra precis för vad hon har gjort och hur hon rört sig. Hon ska under tiden innan hon kom in till sjukhuset ha varit isolerad och inte träffat någon annan person, berättar Bengnér.

Kvinnan ska ha isolerat sig själv och inte haft kontakt med andra människor.

– Det här fallet har vi kartlagt väldigt noga. Vi vet att hon har smittats i Kina och inte Sverige, och sedan valt att hålla sig undan sociala kontakter för att inte riskera att smitta andra.

Så gör du om du blir sjuk

• Ring vården – gå inte till vårdcentralen, då riskerar du att smittan att sprids vidare.

• Håll dig undan sociala kontakter om du misstänker att du är sjuk.

• Tvätta händerna ofta och noggrant, med tvål och varmt vatten. Handsprit är också ett bra alternativ.

• Hosta och nys i armvecken eller i pappersnäsduk för att hindra smittan att sprids i omgivningen.

• Munskydd fungerar inte som skydd mot smitta. Undvik istället att röra vid ansiktet eller ögonen, samt undvik kontakt med sjuka människor.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet