Så rustar Sverige för coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten vill att regeringen klassar det nya coronaviruset som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Det innebär att smittade ska bland annat kunna isoleras mot sin vilja.

Sverige har en god beredskap för att hantera det nya coronaviruset var budskapet under fredagsmorgonens presskonferens. Samtidigt bedömer Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen att enskilda fall av viruset kommer att påträffas i Sverige, men att det inte finns anledning till oro.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sa vid presskonferensen att risken är större för spridning i länder med hög befolkning och dåliga resurser, men Sverige har en stark smittskyddsorganisation och har hanterat liknande situationer tidigare fortsätter Johan Carlson.

Coronapandemin

Ett par dussin personer har testat hittills i Sverige för coronaviruset, under fredag eftermiddag bekräftades ett fall av en insjuknad person i Jönköping.

Vill att viruset klassificeras som samhällsfarligt

Den stora nyheten under presskonferens var att Folkhälsomyndigheten kommer be regeringen klassa det nya coronaviruset som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom i enlighet med smittskyddslagen.

– Vi vill kunna ha alla de instrument som behövs när man hanterar allvarliga sjukdomar i den händelse vi i framtiden får ett utbrott, det är en låg risk för att detta ska inträffa. Men det innebär inte att vi vill avhända oss möjligheter. Då pratar jag om karantän, avspärrningar, förhållningsorder, behandling på sjukhus och att isolera personer mot deras vilja, sa Johan Carlson på presskonferensen.

Enligt regeringen har man sedan tidigare vidtagit flera åtgärder för att förebygga framtida pandemier och anser att det är väldigt viktigt att man har en god beredskap, sa Lena Hallengren. Därför kommer man hantera Folkhälsomyndighetens hemställan skyndsamt.

Folkhälsomyndigheten ser inga större tecken på oro bland regionerna som leder smittskyddsarbetet runt om i landet. Socialstyrelsen har en nära och regelbunden kontakt med regionerna och anser att de har en bra beredskap.

Viktigt med internationellt samarbete

Under nästa vecka håller Världshälsoorganisation ett styrelsemöte där Sverige ser framemot att samtala med andra länder om läget, sa Oliva Wigzell.

En viktig del av arbetet nu kommer att handla om att stödja länder med sämre förutsättningar för att hantera smittan. Folkhälsomyndigheten ska stödja länder och regioner som befinner sig i farozonen där smittor kan spridas snabbt.

Folkhälsomyndigheten betecknar risken för spridning i det svenska samhället som låg men det går inte går att utesluta att fler enstaka fall upptäcks i Sverige. De skriver att vid ett sådant fall så har myndigheten metoder på plats för att snabbt ställa en diagnos.

Allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom

Enligt smittskyddslagen är en allmänfarlig sjukdom en sådan smittsam sjukdom som kan vara livshotande, innebära långvarig sjukdom eller svårt lidande eller medföra andra allvarliga konsekvenser. Däremot finns det möjlighet att förebygga smittspridning genom åtgärder som riktas till den smittade.

En samhällsfarlig sjukdom avser allmänfarliga sjukdomar som kan få en spridning i samhället som innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för allvarlig störning i viktiga samhällsfuktioner och som kräver extraordinära åtgärder.

Allmänfarliga och samhällsfarliga sjukdomar är anmälningspliktiga och smittspårningspliktiga.

Källa: NE & Smittskyddslagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet