Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pasi Penttinen, läkare och smittskyddsexpert för Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar, ECDC, säger att vi måste agera snabbt för att få coronaviruset under kontroll. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Smittskyddsexperten: Viruset dubbleras var sjunde dag

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Pasi Penttinen, läkare och smittskyddsexpert för Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar, ECDC, måste vi agera snabbt för att få coronaviruset under kontroll.

Pasi Penttinen, läkare och smittskyddsexpert, menar att tiden är avgörande för att stoppa spridningen av coronaviruset.

– Om världen inte agerar nu, kan viruset bli en pandemi framåt i tiden, säger han i SVT:s Aktuellt under torsdagskvällen.

Just nu dubbleras viruset var sjunde dag, och det kommer att fortsätta i det tempot om ingen förändring görs.

– De närmsta två veckorna är vi vid en korsning. Får vi inte viruset under kontroll i Kina kommer det bli svårt att hålla i de små smittkedjorna som kommer från Kina, säger Pasi Penttinen.  

Jakten på vaccin

Det pågår ett enträget arbete för att framställa ett vaccin, men Pasi Penttinen menar att det inte är det som är lösningen i den här frågan. Han tycker att det snarare handlar om att med gemensamma krafter säkerställa att viruset inte fortsätter att spridas i världen.

– Det krävs väldigt långsamt och noggrant arbete för att framställa vaccin, 5-10 år behövs oftast. Vaccinet är inte lösningen här, säger Pasi Pentanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer