Begravningsarbetare desinficerar sig efter att hanterat en coronasmittad person i Wuhan. Foto: AP/TT

Konstaterade fall i Storbritannien och Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen bekräftades de två första fallen av det nya coronaviruset i Storbritannien. Viruset sprider sig snabbare och snabbare och torsdagen var den dödligaste dagen hittills med 43 nya dödsfall. Antalet smittade uppgår nu till 9692 i Kina. Samtidigt avråder USA nu från alla resor till Kina.

213 personer har nu avlidit till följd av coronaviruset varav 204 i Hubeiprovinsen, utbrottets epicentrum. Med 43 nya dödsfall och 1982 nya smittade visar viruset inget tecken på avmattning i dagsläget samtidigt som omvärlden gör allt mer för att försöka stävja viruset.

USA avråder nu från alla resor till Kina och säkerhetsklassar landet i samma kategori som Irak och Afghanistan skriver nyhetsbyrån Reuters. Under torsdagen kunde SVT berätta att utrikesdepartementet kommer att hjälpa de svenskar som vill ta sig hem från Hubei när allt fler länder jobbar för att få hem sina medborgare.

Även Kina börjar flyga hem medborgare från utlandet. Landets utrikesminister sade under fredagen att Kina kommer att chartra plan för att flyga hem invånare hemhörande i Hubeiprovinsen som blivit strandsatta utanför Kina till följd av inställda flyg.

Allt fler länder och flygbolag stoppar flygningar till Kina och i Singapore kommer man att stoppa alla resande, inklusive de som mellanlandar, från att komma in i landet om man nyligen varit i Kina. Man kommer även att dra in visum till kinesiska invånare, med undantag till de som är permanent boende eller har ett giltigt arbetsvisum.

Spridning internationellt

Även internationellt sprider sig viruset, om än inte lika aggressivt. I Storbritannien bekräftades under fredagen att två personer från samma familj blivit smittade. Cirka hundra personer utanför Kina uppskattas ha smittats.

Italiens regering kommer utlysa ett nationellt nödläge efter att två kinesiska turister i Rom bekräftats med sjukdomen skriver nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till en källa inom den italienska regeringen.

Även Ryssland bekräftar två smittade personer. Landet ställer in alla flygningar till Kina, med undantag från flygbolaget Aeroflot, skriver Reuters. De meddelar även att de överväger att temporärt dra in arbetsvisum för kinesiska medborgare.

Finska flygbolaget Finnair ställer in alla flygningar till Kinas fastland från och med den 6 februari fram till den 29 mars, skriver TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer