Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Passagerarna på italienska kryssningsfartyget Costa Smeralda tillåts inte gå iland i den italienska hamnen Civitavecchia. Foto: TT/MASSIMO PERCOSSI

6 000 fast på italienskt kryssningsfartyg – på grund av larm om coronavirus

Uppdaterad
Publicerad

I över ett halvt dygn har mer än 6 000 passagerare suttit fast på ett italienskt kryssningsfartyg efter larm om coronavirus ombord.
Bland dem finns ett kinesiskt par där kvinnan insjuknat i feber, men provtagningar har slagit fast att det inte rör sig om coronaviruset.
Trots det, av rädsla för viruset, har ännu ingen tillåtits gå i land i den italienska hamnen Civitavecchia.

Den långa väntan fortsätter medan oron och frustrationen spridit sig ombord på lyxkryssningsfartyget från Costa Crociere. I över tolv timmar har folk väntat ombord. Klockan 07 i morse skulle 1 140 av över 6 000 passagerare gått av i Civitavecchia, då deras kryssning var över. I stället skulle lika många ha gått på och fartyget Costa Smeralda fortsatt sin rutt.

Förutom de drygt 6 000 passagerarna finns 1000 personer från personalen ombord, alltså totalt över 7 000 personer. Alla har väntat på nya besked medan rädsla för viruset, ilska och oro spred sig ombord.

Två kinesiska turister, som anlände från Macao till Milano den 25 januari och sen gick ombord på Costa Smeralda, har isolerats på fartygets sjukavdelning. Detta efter att den 54-åriga kvinnan i paret fått feber, andningsbesvär och influensasymtom. Så fort personalen började misstänka att kvinnan kunde bära på coronaviruset vidtog man akuta åtgärder och slog även larm.

Sedan man anlöpte hamnen i Civitavecchia är de enda som fått gå ombord de läkare som tagit prover på paret. Sedan proverna analyserats på sjukhus har man kunnat konstatera att det inte rör sig om det omtalade coronaviruset, rapporterar Reuters. Men fartygets karantän är ännu inte avblåst.

”Är ni galna?”

Tidigt på torsdagseftermiddagen verkade det som om de passagerare som skulle gå av skulle få lov att göra det. Högste befäl i hamnen, Vincenzo Leone, hade gett sitt tillstånd. Men då kom en bil körande i hög fart och ut hoppade borgmästaren i Civitavecchia, Ernesto Tedesco, och han var rasande.

”Är ni galna? Den som låter någon gå i land gör det på egen risk och kan vänta rättsliga åtgärder!”, ska han ha skrikit enligt italienska medier.

Med de orden stoppade han alla försök att få folk att lämna fartyget. De passagerare som skulle gått ombord får sova på hotell i natt medan ovissheten fortsätter för alla ombord där känslorna blir allt mer upprörda.

Trots att de negativa provsvaren nu har kommit väntar de 7 000 ombord på att få besked om vad som ska hända med dem härnäst.

Bekräftade fall i Italien

Nu har de första två fallen av corona-virus bekräftats i Italien. Det rör sig om två kinesiska turister, i Rom.

– Vi har två bekräftade fall av coronavirus. Det rör sig om två kineiska turister. Vi har vidtagit alla nödvändiga åtgärder och det finns ingen anledning till panik och vi vill lugna alla italienska medborgare, kommenterar premiärminister Giuseppe Conte.

Han höll en snabbinsatt presskonferens i regeringspalatset Palazzo Chigi. Italien stänger även all flygtrafik till och från Kina nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet