Bo Hejlskov Elvén och Robin Berkhuizen cyklar på en så kallad side-by-side-cykel som används mycket inom funktionshinderomsorgen. Foto: Fredrik Weibull/SVT

De cyklar för fler boenden för funktionshindrade

Uppdaterad
Publicerad

De flesta kommuner i landet har brist på boenden för personer med funktionshinder. För att uppmärksamma frågan cyklar Robin Berkhuizen från Göteborg till politikerveckan i Almedalen. Med sig på en del av sträckan har han även psykologen Bo Hejlskov Elvén.

Det är tredje året Robin Berkhuizen cyklar och starten gick i Göteborg den 17 juni.

Under onsdagen kom han till Jönköping tillsammans med Bo Hejlskov Elvén, en av Sveriges främsta experter på lågaffektivt bemötande, som används för att bemöta exempelvis personer med autism.

Syftet är att uppmärksamma bristen på LSS-boenden, alltså boenden som drivs enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Enligt Boverket har mer en hälften av landets kommuner brist på LSS-boenden.

Stor brist i länet

När SVT i april gjorde en kartläggning av bristen i Jönköpings län visade den att endast tre av 13 kommuner hade tillräckligt många boenden för att täcka behoven.

– Vi har folk som får bo hemma mycket längre. Det skulle vi inte acceptera i något annat sammanhang, säger Bo Hejlskov Elvén.

Hör dem berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.