Många kommuner i Jönköpings län har brist på LSS-boenden

Publicerad

Många kommuner i Jönköpings län har brist på platser i LSS-boenden, alltså boenden för personer med funktionsnedsättning. Det visar SVT:s kartläggning.
– Den enskilda brukaren får sitta emellan när vi inte kan erbjuda en plats, säger Marianne Karlsson, vård- och omsorgschef i Vetlanda.

Vetlanda kommun kan nu tvingas betala miljonbelopp i vite för att de inte klarar av att ordna fram bostäder i tid enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) .

Det handlar om tre fall där brukare blivit beviljade plats på LSS-boenden, men där kommunen inte klarar av att verkställa besluten inom tidsramen som lagen kräver.

Förvaltningsrätten har dömt Vetlanda kommun att betala 1,2 miljoner kronor i vite, men enligt Marianne Karlsson kommer de överklaga vitesbeloppen.

– Vi kan verkställa beslutet genom att köpa en plats i en annan kommun, men det är inte alltid brukaren vill flytta eftersom man har sitt sociala nätverk på hemorten, säger hon.

Inte ensamma om brist 

Och Vetlanda kommun är inte ensamma om att sakna platser på LSS-boenden. En kartläggning som SVT har gjort visar att tio av 13 kommuner i Jönköpings län har brist på platser.

”Min uppfattning är att det beror på både dålig planering och nonchalans”, säger Harald Strand, förbundsordförande FUB, om kommunerna som har brist på LSS-boenden. Foto: Linnea Bengtsson

En del kommuner håller nu på att bygga nya boenden, men det är bara Habo, Mullsjö och Vaggeryd som uppger att de inte har någon platsbrist.

Enligt FUB, en intresseorganisation för personer med utvecklingsstörning, innebär bristen på boenden ofta att brukare tvingas bo kvar hemma.

– Det innebär en belastning inte bara för den personen utan även för familjen. Att vara familj med ett gravt funktionshindrat barn är inte enkelt, säger Harald Strand, organisationens förbundsordförande.

Känt till i några år

Enligt Marianne Karlsson försöker Vetlanda kommun tillgodose brukarnas behov på andra sätt än genom en plats på ett LSS-boende.

Hon uppger också att kommunen regelbundet gör inventeringar av behovet av boendeplatser och att de känt till i några år att bristen kommer uppstå. 

– Däremot har vi inte kommit så långt att det byggts nya boenden, säger Marianne Karlsson.

Varför inte?

– Alla sådana byggnationer kräver ett massivt underlag och det är politiska beslut. Däremot så har vi det på gång nu.

Hör mer om bristen på LSS-boenden i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer