Foto: SVT

Cyklisten: ” Den som ritat det här kan inte cykla”

Uppdaterad
Publicerad

Farliga cykelvägar och dyr kollektivtrafik – så låter kritiken från Jönköpingsborna, som också hör till dem i landet som kör mest bil.

Jönköpingsborna har svårt att släppa sin bil och är dåliga på att åka kollektivt eller ta cykeln. Under veckan har vi ägnat flera inslag åt trafik. Det som engagerat mest är dåliga cykelvägar och vi har fått mängder med mail och bilder från er tittare. Vi gav oss själva ut på en cykeltur

Brevbäraren har svårt att ta sig fram

Vi började på Drottninggatan i Huskvarna där tittare reagerat på att lyktstolparna stod i cykelvägen. Och den noteringen hade även brevbäraren Gustaf Syrén gjort.

Trafik i Jönköping

– De har nog inte tänkt när de byggt helt enkelt. De som bestämmer cyklar väl inte själva. De tar säkert bilen, säger han.

Trots satsningar inte fler cyklister

Som SVT Nyheter Jönköping berättade i början av veckan hör invånarna i Jönköping till de som kör mest bil i landet och många av resorna är under fem kilometer. Politikerna förklarade det bland annat med att Jönköping är backigt. Vi tog också del av siffror från kommunens resvaneundersökning som visade att antalet cyklister inte ökat de senaste åren. Kommunen menar ändå att de gör tillräckligt och att de aldrig satsat så mycket pengar som nu på att förbättra cykellederna.

– Vi jobbar hela tiden med att förbättra cykelvägnätet men det finns fortfarande felande länkar och det är inget man löser snabbt och lätt, säger Henrik Zetterholm på stadsbyggnadskontoret i Jönköping.

Under veckan har vi fått mängder med mail och bilder från platser där cykeltrafiken är betydligt sämre än man kan önska sig. En av de som hörde av sig var Sven Hasselblad som reagerat på en ombyggnation av korsningen Trånghallavägen-Kortebovägen där han dagligen cyklar.

– Här har de gjort allt fel. Den som ritat det här kan inte cykla, säger Sven Hasselblad.

Jag tycker det är sorgligt både som cyklist och skattebetalare när man satsar pengar på att bygga om och det inte blir bra.

Jönköpingsbor lata

Många klagar också på att cyklister och gående tvingas samsas på liten yta. Att busspriserna är för dyra och att Jönköpingsborna är mer lata än andra och inte vana vid att ta hänsyn till cyklister.

– Bilisterna tittar bara om det kommer en bil inte om det kommer en cyklist, säger Helene Almqvist.

– Jag tycker det skulle se ut som i Danmark där en del av vägen är cykelväg, fortsätter hon.

Enligt det moderata kommunalrådet Carin Berggren har mycket gjorts och mer kommer att ske. 

Vi försöka att binda samman alla cykelvägar under de närmaste fyra åren så det blir enklare att cykla.

– Även kollektivtrafiken måste fungera och det måste gå snabbt att ta sig fram, säger Carin Berggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trafik i Jönköping

Mer i ämnet