Henrik Marvig ska tävla för Sverige i Paralympics Foto: Hanna Källebring/SVT

Cyklisten Henrik Marvig redo för Paralympics

Uppdaterad
Publicerad

Efter en svår MC-olycka blev han stelopererad i båda fötterna och skadade stora delar av benen. Mot alla odds satsade Henrik Marvig ändå på elitidrott och är nu redo att cykla för Sverige i Paralympics.

Henrik Marvig är killen från Huskvarna som skadades svårt i en allvarlig MC-olycka 2003. Sex månader på sjukhus, ett halvår i rullstol och tre år på kryckor senare var Henrik redo för en ny utmaning. Han ville hitta något som gav honom motivation till att träna och komma tillbaka till livet. 2008 anmälde sig Henrik Marvig tilll Vätternrundan, vilket skulle visa sig vara starten på en karriär som elitcyklist.

– Det började med cykelträning till Vätternrundan och sedan eskalerade det lite lätt, säger Henrik Marvig med ett skratt när SVT träffar honom innan OS.

OS 2021 Jönköpings län

Vinst i sikte på Paralympics

– Vad jag än gör står jag alltid på startlinjen med en tanke i mitt huvud, att jag ska vinna. Det är nog det som tagit mig så långt, jag ger mig aldrig, säger Marvig.

Henrik Marvig tillhör klassen C3 i vanlig cykel inom paraidrotten, det finns fem olika klasser C1-C5 beroende på skada. Henrik tillhör den mittersta klassen med sina stelopererade fötter. Han ska köra två lopp i Paralympics, tempoloppet 1000 meter på bana och linjeloppet. Det sistnämnda körs den 2 september och är det han ser sig själv ha störst medaljchans i.

Hör Henrik berätta om träningen och uppladdningen inför Paralympics.

Henrik Marvig

Sport: Cykling

Ålder: 44 år

Födelseort: Huskvarna

Klubb: Jönköpings cykelklubb

Bästa OS-minne: Foppas straffmål i Lillehammer -94

Förebild: Michael Jordan

Favoritmat: Varmrökt lax med romsås och färskpotatis

Gör helst som ledig: Umgås med familj och vänner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS 2021 Jönköpings län

Mer i ämnet