Emma Gullstrand från Jönköping ska tävla i OS i Tokyo Foto: Privat

Emma Gullstrand är redo för OS

Uppdaterad
Publicerad

Hon är första simhopparen att representera Sverige i OS sedan förebilden Anna Lindberg tävlade för Sverige i OS i London 2012. Den 30 juli går Emma Gullstrand in i mästerskapet när kvalet för tremetersvikten inleds.

Jönköpingstjejen Emma Gullstrand gör sig just nu redo för sitt första OS. På fredag går 20-åringen in i kvalet för tremetersvikten, något hon är mer än redo för.

– Det är ju OS i Tokyo jag siktat mot senaste åren, jag är så glad att jag får åka, säger Emma Gullstrand till SVT.

OS 2021 Jönköpings län

Emma vann sin första stora mästerskapsmedalj under EM i Budapest förra året just från tremetersvikten. Hon åkte hem från mästerskapet med ett brons efter starka avslutande hopp.

Flyttade till Miami

I februari i år flyttade Emma Gullstrand till Miami för att få en optimal träningsmiljö med simhoppningen. Vid sidan av simhopparkarriären studerar hon Sports Administration, en kombination hon tycker fungerar bra.

– Det har blivit mycket såklart, men än så länge har det fungerat bra. Skolan är väldigt stöttande och prioriterar alltid vad som är bäst för mig, berättar hon.

Emma Gullstrand inleder mästerskapet den 30 juli då kvalet inleds klockan 8 på morgonen svensk tid. Eventuell semifinal samt final för Emma sker den 31 juli och 1 augusti, även dessa klockan 8 på morgonen svensk tid.

Hör Emma berätta mer om känslorna kring OS i klippet ovan.

Emma Gullstrand

Sport: Simhopp (3 meter)

Ålder: 20 år

Födelseort: Jönköping

Klubb: Jönköpings simsällskap

Bästa OS-minne: Från OS 2016 i min egen gren. Prisutdelningen var speciell med väldigt mycket känslor. Kinesen He Zi som vann silver blev friad till av sin pojkvän under ceremonin. Det är ett minne som är väldigt starkt.

Bästa uppladdningsmusik: Beror lite på hur taggad jag är, antingen ”The Look” med Roxette eller ”All I do is win” med DJ Khaled.

Förebild: När jag växte upp var det Lina Forndal. Hon var den bästa simhopparen i klubben, snäll mot alla och man möttes alltid av ett leende. När jag började åka på tävlingar tog hon hand om mig och såg till att jag hade det bra.

Favoritmat: Mormors pannkakor

Gör helst som ledig: Antingen någon slödag eller någon aktivitet med familj och vänner.

Inleder mästerskapet: 08.00 (svensk tid) 30 juli kval 3 meter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS 2021 Jönköpings län

Mer i ämnet