Svenska bronsmedaljören nära sluta: ”Svårt att gå upp på morgonen”

Uppdaterad
Publicerad

Ett svenskt EM-brons i simhopp. Sveriges första medalj i ett internationellt seniormästerskap på nio år. Men det var långt ifrån självklart att Emma Gullstrand skulle finnas med i finalen i Budapest. 20-åringen var nära att sluta – då förändrade en resa till USA allt.

– I slutet av året kände jag bara ”jag måste härifrån, jag klarar inte av att vara kvar här längre”. Motivationen var så långt nere så jag ville inte fortsätta, berättar Gullstrand för SVT Sport.

Emma Gullstrands EM-brons på tremeterssvikten har beskrivits som en skräll. Men själv låter hon inte särskilt överraskad när SVT Sport når henne dagen efter finalen.

– Jag kände mig väldigt oväntat lugn. Jag kände mig mer taggad och jag försökte faktiskt få mig lite mer nervös än jag faktiskt var. Jag visste att det skulle gå bra, det är en känsla som jag inte haft innan.

Men vägen till bronset har inte varit spikrak. 20-åringen från Jönköping beskriver resan som ”intressant” med flera skador och många hinder. Som värst var det när coronapandemin slog till förra året.

”Motivationen var så långt nere så jag ville inte fortsätta”

– Motivationen gick nedåt efter att allting blev inställt. Det var tungt, det var riktigt tungt. I slutet av året kände jag bara ”jag måste härifrån, jag klarar inte av att vara kvar här längre”. Motivationen var så långt nere så jag ville inte fortsätta, berättar Gullstrand.

– Det var svårt att gå upp på morgonen, jag ville inte gå och träna på badet. Det var typ bara jag där. Det var svårt, men man fick påminna sig om att det ska släppa någon dag.

Vändpunkten kom när hon kontaktade en tränare i USA och lyckades få ett stipendium för att studera och träna simhopp på University of Miami.

– Motivationen gick skyrakt upp igen, säger Gullstrand.

– Det är det bästa som kunde ha hänt. Min dröm har alltid varit att åka till USA och gå på college där, det har varit mitt mål sedan jag var liten. Man måste vidga sina vyer och växa som både människa och hoppare.

Gullstrand anlände till USA i början av februari. Under två och en halv månad kunde hon fokusera på detaljer – och det nya hoppet som räckte hela vägen till EM-brons: Två och en halv volt med dubbelskruv.

– En tjejserie är egentligen bara med en skruv, men jag har tagit det ett steg längre och kör med två skruvar. Jag var den enda som gjorde det här, det är ganska häftigt, säger hon.

Drömmer om OS: ”Gjort allt jag kan”

Det stora målet nu är att få representera Sverige på OS i Tokyo i sommar.

– Jag kommer ihåg när man var liten och började hoppa och tänkte ”tänk att få åka på ett OS”. Drömmen finns ju där, den är så sjukt stor.

Efter finalen sa Sveriges förbundskapten, legendaren Ulrika Knape Lindberg:

Får vi en kvotplats måste Emma få åka. Annars gör SOK ett misstag.

– Det betyder sjukt mycket för mig att Ulrika säger det. Jag har gjort allt jag kan den här säsongen för att kunna ta en OS-plats till Sverige. Men jag vet också att det inte är upp till mig, jag får se hur långt det räcker helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.