Visa alla (2)

Cyklister får välja bort cykelbanan

Publicerad

Nu får cyklister, i större utsträckning än tidigare, välja att cykla på körbanan istället för på cykelbanan. Det är en lättning av trafikreglerna åt rätt håll, menar bland annat Cykelfrämjandet i Jönköping.

– Jag tror att det är positivt av ett antal skäl – dels att bilister får förstå att cyklister har rätt till vägbanan, dels att bilisterna vänjer sig vid att se cyklister som en naturlig del av dem som färdas på vägen, säger Simon Zachrisson, Cykelfrämjandets infrastrukturgrupp Jönköping.

Det här gäller nu

Det är regeringen som vill underlätta för cyklister och förare av moped klass II att ta sig fram. Därför ges nu klartecken för cyklisterna att använda körbanan även då det finns en cykelbana.

Men man måste vara minst 15 år gammal och det gäller bara om högsta tillåtna hastighet är 50 kilometer i timmen på vägen. En justering av Trafikförordningen som trädde i kraft 1 augusti.

Sunt förnuft och försiktighet

Liksom tidigare är det fortfarande tillåtet att cykla ute på vägar med högre hastighetsbegränsning om man kan motivera det som säkrare beroende ”färdmålets läge”, som det står i Trafikförordningen. Det anges också att man i dessa fall ska iaktta försiktighet.

– Jag kan nog tro att det kan bli bra, för jag kan känna att det är lite otryggt ibland när de [cyklister, reds anm] kommer i full fart där man går med barnvagnen. Så jag tror att det är positivt att man kan cykla både på cykelvägen och på gatan, menar jönköpingsbon Carin Thor.

– Jag tycker att det är bättre att de kör på den cykelbana som är fixad åt dem eftersom gatorna börjar bli trånga. Om alla cyklar på cykelbanorna så undviks många trafikolyckor, anser Basemah Awrahah i Jönköping.

Är det risk att det nu blir fler konflikter med bilister?

– Ja, i ett inledande skede kanske. Men ju fler cyklister som färdas ute på vägbanan, desto lättare är det att känna igen deras rörelsemönster, förklarar Simon Zachrisson som är med i Cykelfrämjandets infrastrukturgrupp i Jönköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer